DET HÄNDER I BRUNAKÄRR
Flagghissning  5.5.2018 kl. 

 

 

 

Information från SSPL

23.3.2018 12:00

Hyphen on Kansainvälisen Siirtolapuutarhaliiton julkaisema sähköinen lehti.

Lehden numerossa 63: 

 • Pääkirjoitus (Suomi)
  • Pääkirjoituksen voit lukea suomeksi täältä.
 • In Memoriam Søren Cronsioe

Diplomit

 • Siirtolapuutarhayhdistys ’Eigen Hof’, Amsterdam (NL): ekologinen puutarhanhoito
 • Siirtolapuutarhayhdistys ’Mariahoeve’, Haag (NL): ekologinen puutarhanhoito
 • Siirtolapuutarhayhdistys ’Zonder Werken Niets’, Harlem (NL): sosiaalinen toiminta
 • Kansainvälisen Siirtolapuutarhaliiton historia (osa 6)

Ajankohtaista

 • Belgian siirtolapuutarhaliiton jäsenpalvelut
 • Saksa: 'Integraatiopuutarha' - Lünenburgin kulttuuripuutarha palkittiin

Tietoa kansallisista liitoista

 • Saksa: Kansallinen kilpailu ja sen julkinen esittely
 • Sveitsi: Mikään ei ole arvokkaampaa kuin puutarha
 • Saksa: Yhteisöpuutarhat Yhdysvalloissa ja Kanadassa
 • Belgia: Ensimmäisen ekologisen puutarhan tunnustus Belgiassa
 • Englanti: Yhteisöllinen kompostointi

Lehden (englanninkielinen) voit lukea täältä.

20.3.2018 12:00

Pops Ry:n siirtolapuutarha perustetaan Veckjärven rannalle, 3,5 km Porvoon keskustasta. Alueelle tulee 60 mökkipalstaa, kooltaan noin 250-450 m2. Yhdistyksen jäsenten ei tarvitse olla porvoolaisia. 

Porvoosssa toimii uusi ja innokas perinteinen siirtolapuutarhayhdisty, Pops Ry:n. Yhdistyksen yhteinen tavoite on perustaa Porvooseen siirtolapuutarha ja rakentaa linkki liki sadan vuoden taakse, jolloin Suomen ihan ensimmäinen siirtolapuutarha perustettiin Porvooseen vuonna 1915.

Korostamalla sanaa ’perinteinen’ yhdistyksen toiminta nojaa niihin satavuotisiin perinteisiin, joihin siirtolapuutarha–aate on perustunut jo useiden sukupolvien ajan. Näistä perinteistä ammentavat siirtolapuutarhat ovat maankäytöllisesti ja ympäristönsuojelullisesti kestävän kehityksen periaatteet ihanteellisella tavalla toteuttavaa vapaa-ajan asumista ja harrastustoimintaa.

 

Lisätiedot: info@pops.fi

Yhdistyksen kotisivut

Yhdistys Facebookissa

17.3.2018 12:00

Siirtolapuutarha-lehdellä on pitkä historia. Vuonna 1935 perustettu lehti on alusta asti ollut siirtolapuutarhureiden OMA lehti.

Moni asia, ja maailmakin, on muuttunut yli 80 vuodessa melko lailla. Myös lehden sisältö on ajan saatossa muuttunut ja kehittynyt, mutta lehden tavoite on edelleen sama: se haluaa jatkossakin olla siirtolapuutarhureiden OMA lehti. 

Kerro mitä mieltä olet lehden tuoreimmasta numerosta. Mikä oli lehden kiinnostavin juttu? Mitä mieltä olit sisällöstä kokonaisuudessaan? Mitä toivot tulevilta numeroilta?

Vastaa kysymyksiin klikkaamalla tätä linkkiä.

Kaikki antamasi vastaukset ovat luottamuksellisia ja tulevat vain lehden toimitukselliseen käyttöön.

Halutessasi voit samalla osallistua arvontaan, jossa voit voittaa Pienen siirtolapuutarhasanaston. Arvontaan tarvittavat tiedot ja antamasi vastaukset pidetään visusti erillään, ja arvontaa varten kerätyt tiedot tuhotaan kun arvonta on suoritettu 12.4.

Lehden historiaan ja kehitykseen voit tutustua katsomalla kansikuvia menneiltä ajoilta. Kuvagalleriassa on esillä kansikuvat kesän lehdistä viiden vuoden välein.

 

16.3.2018 12:00

Uusimman Siirtolapuutarha-lehden erikoisteema on Ilmastonmuutos.

Lehden listamuotoiseen sisältöön voi tutustua täällä.

Lehdessä on nyt uusi 'Terapiapalsta', jossa Pirkko Lahti kirjoittaa ihmissuhteista siirtolapuutarhassa.

'Kysymyksiä palstalta' voit lähettää toimitukselle sähköpostitse osoitteeseen toimitus@siirtolapuutarhaliitto.fi. Biologi Leena Luoto vastaa palstalla kysymyksiin.

Siirtolapuutarha-lehden 5/2017 näköislehti on julkaistu. Näköislehdet löydät täältä.

28.2.2018 12:00

Puutarhaliiton tiedote 12.2.2018

Puutarhat hidastavat ilmastonmuutosta

Puutarhatuotteilla, viheralueilla ja puutarhoilla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen jarruttamisessa ja ilmastotuhojen ehkäisemisessä. Ilmaston lämpeneminen on vakava uhka luonnolle ja myös meille ihmisille. Muun muassa ruoantuotanto vaikeutuu monilla maapallon alueilla joko kuumuuden, vedenpuutteen tai muiden ilmaston ääri-ilmiöiden vuoksi. Toisaalta Suomessa ilmaston lämpeneminen ja kasvukauden piteneminen tuovat mukanaan uusia mahdollisuuksia lisätä ammattimaista puutarhatuotantoa ja harrastustoimintaa.

Ilmastonmuutoksen eteneminen jatkuu. Alan tutkijoiden mukaan ilmasto lämpenee huolestuttavasti, vaikka saisimme vähennettyä kasvihuonekaasupäästöjä nykyisestä tasosta. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on jo selvästi yli pitkäaikaisen tason. Maapallon lämpötilan ennustetaan nousevan parilla asteella, vaikka CO2-päästöt saataisiin kuriin. Lähes ainut keino sitoa ilman hiilidioksidi-pitoisuutta, on lisätä kasvikunnan biomassaa, joka yhteyttäessään poistaa ilman hiilidioksidia. Samalla kasvit sitovat vettä ja viilentävät ilmastoa.

Viherrytetään ja syödään kasviksia

Ilmastonmuutoksen hidastamiseen tärkein keino on viherryttäminen. Jokainen kasvava kasvi sitoo elinaikanaan aktiivisesti ilman hiilidioksidia muuttaen sitä biomassaksi. Tämä biomassa sitoutuu joko kasvualustaan humuksena tai se voidaan hyödyntää esimerkiksi ravintona tai tuotannon ja rakentamisen raaka-aineina.

Lisäämällä ruokavalioon vihanneksia, hedelmiä ja marjoja ja korvaamalla näillä eläinperäisiä raaka-aineita voi jokainen meistä hidastaa ilmastonmuutosta. Suosituksena on syödä päivittäin vähintään 800 grammaa monipuolisesti vihanneksia, hedelmiä ja marjoja kerrotaan Puutarhaliitto ry:stä.

Meillä Suomessakin on mahdollisuuksia lisätä vihertuotantoa.  Hyötykasvien viljelyalaa voidaan lisätä ja ympäristöjämme voidaan viherryttää lisää esimerkiksi edistämällä viherkatto- ja seinäpintoja. Samalla kun ne puhdistavat ilmaa, ne myös sitovat lisääntyvien sateiden tuomaa kosteutta, ilmansaasteita ja vähentävät hulevesiongelmia. Pidentyvä kasvukausi ja ilman aikaisempaa korkeampi hiilidioksidipitoisuus lisäävät kaikkien viheralueiden kykyä sitoa hiilidioksidia myös meillä Suomessa.

Eteläisen Puolan olot?

Suomen ilmaston on ennustettu lämpenevän 1 - 2 asteella lähimpien kymmenien vuoden aikana, jolloin ilmastomme vastaisi eteläisen Puolan oloja. Tämä pidentää kasvukautta erityisesti syksyllä ja tekee talvistamme leudompia, jolloin myös uusien viljelykasvien menestyminen on mahdollista. Toisaalta ilmastonmuutos tuo haasteita puutarhayrittämiseen ja -harrastamiseen, sillä säätilojen ääri-ilmiöt tuovat kaikkialla maailmassa riskejä elintarviketuotantoon.

Ongelmilta ei vältytä

Puutarhatuotannon suurimmat ongelmat ovat kevään ja alkukesän hallat ja viileys, jotka haittaavat monien kasvien kasvuun lähtöä ja esimerkiksi pölyttävien hyönteisten aktiivisuutta. Kasvukauden pidentämistä voi varmentaa puutarhoissa kausihuoneilla ja erilaisilla katteilla, jotka suojaavat kasvukauden ääri-ilmiöiltä kylmyydeltä, tuulilta ja rankkasateilta.

Toinen suuri ongelma ovat runsaat sateet erityisesti kasvukauden jälkeen talvella. Kun maassa ei ole kasvillisuutta ja haihdutusta, huuhtovat sateet maaperän ravinteita ja humusta vesistöihin rehevöittäen niitä ja köyhdyttäen viljelymaata. Tärkeää on pitää maa kasvipeitteisenä vuoden ympäri ja välttää maan syysmuokkauksia.

Kaupunkirakentamisessa pitäisi puolestaan välttää vettä imemättömiä laajoja ja katettuja pintoja. Niin sanottu kova rakentaminen ilman viheralueita lisää rankkasateiden haittoja. Viheralueet hidastavat aina sateiden haittoja, koska kosteus pidättäytyy niissä pitkään.  Suojaistutukset erityisesti rannoilla ehkäisevät veden, ravinteiden ja humuksen huuhtoutumista vesistöihin.

Lähiruoka ja satokausiajattelu kunniaan

Tavallinen kuluttaja ja kotipuutarhuri voivat ehkäistä ilmastonmuutosta lisäämällä reilusti kasviksia ruokavalioonsa sekä edistämällä kaupunkiympäristöjen ja omien puutarhojensa viherryttämistä. Kasvukautta voidaan pidentää ja varmistaa puutarhoissa suojakattein ja pitämällä huolta viljelymaan kunnosta ja luonnon monimuotoisuudesta. Myös suosimalla lähialueiden ruuantuotantoa sekä satokauden tuotteita, voidaan hidastaa ilmastonmuutosta ja vähentää esimerkiksi kuljetusten aiheuttamia ilmastopäästöjä.

 

Lisätietoja: toimitusjohtaja Timo Taulavuori, Puutarhaliitto ry, 040 7453005, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi

                     INFO

 

Vattnet till Lotterna har stängts av 12.10.2017

 

Medlemsmöte

Den 3.2.2018 ordnades ett medlemsmöte på initiativ av en grupp medlemmar som skickat en motion om stadgeändring, Styrelens hade till mötet gjort sitt förslag .

Under mötet diskuterades de båda förslagens för- och nackdelar. Mötet beslöt att arbetsgrupp bildas som till årsmötet 2019 utarbetar ett förslag till nya stadgar för föreningen.

På årsmötet den 3 mars 2018 usees en arbetsgrupp med representanter för de båda förslagen. De aktuella förslagen tas inte upp till omröstning på årsmötet.

FRÅN A TILL Ö

Anslagstavlorna

Anslagstavlorna är våra viktigaste informationspunkter. Styrelsen, festkommittén, husmor, m.fl. meddelar där om aktuella händelser och annat som medlemmarna bör veta. Medlemmarna kan sätta upp egna lappar med information. Läs anslagstavlan regelbundet! Av utrymmesskäl kan inte allt som finns på anslagstavlan vid huvudporten sättas upp på de mindre anslagstavlorna vid Pargasvägens och Kiskovägens portar.

Avfallsflak

Styrelsen beställer avfallsflak till området men vi måste försäkra oss om att flaken inte missbrukas, det blir dyrt för föreningen.

Datum och avgift meddelas senare.

Bastu

En bokningslista finns på anslagstavlan vid Inva Wc:n då det är möjligt att boka bastun.

Skriv in namn och lottnummer på önskad tid. Endast en timme kan bokas per gång, och nästa kan bokas först när den föregående är använd. Bokningarna bör göras senast föregående dag så den ansvariga vet när värmen skall kopplas på.

Priset är 10 € per timme. Faktureringen görs en eller två gånger per sommar.

Brandvarnare

Alla måste ha en fungerande brandvarnare.

Bygganvisningar

Vi har egna byggregler som anpassats för våra behov i harmoni med stadens regler. Varje lott har fått ett exp. av reglerna. Ifall du tappat dina kontakta styrelsen före du bygger.

Byggande

Våra typhus och bygganvisningar har godkänts av staden och byggen kan igen få tillstånd. Vi har en ansökningsblankett för ändamålet, se ...

Avgifter för ritning och planering av byggnaderna på lotten meddelas senare, se Endast medlemmar.

Bygglov och byggkommittén

Styrelsens godkännande krävs när det gäller bygge av ny stuga eller ändringar/tillbyggnad av den gamla stugan. Endast typhus godkänns som nya hus. Vill du bygga lekstuga, förråd, terrass eller pergola, byta färg på huset och göra andra ändringar på lotten, konsultera bygganvisningarna eller fråga byggkommittén. Fyll i ansökningsblanketten om bygglov som finns på hemsidan.

Styrelsens godkännande, som går via byggkommittén, krävs för alla bestående byggen, t.ex. lekstuga, terrass eller pergola, också för ändring av husets färg mm. Byggkommittén behöver åtminstone två veckor för att kunna behandla ärendet innan det kan gå vidare till styrelsen. Det är bra att kontakta byggkommittén i förväg innan ni börjar göra upp planer, byggkommittén kan hjälpa er med råd.

Meddelanden och ansökningsblanketter till byggkommittén kan lämnas i styrelsens postlåda.

Byggnadsmaterial och problemavfall

Var och en skall själv göra sig av med sitt byggnadsavfall, byggnadsbråte får inte sättas i avfallsskjulet, inte heller på flaket. Problemavfall, målfärg m.m. kan man föra till Teboil i Brunakärr och fråga om de kan ta hand om det. Se även: http://www.ytv.fi/svenska/avfall/problem.html.

Cykel och bil

På området skall man cykla försiktigt våra gångar är smala . Servicekörning med bil längs huvudgången är tillåten men bilar får inte parkeras på området. På de andra gångarna får man inte köra med bil.

Djur

Hundar måste hållas kopplade på området. Inte heller katter får springa lösa. Småfåglarna skall ha ett eget fågelbräde och inte matas på marken. Den mat som faller på marken lockar lätt råttor. Råttfällor får användas, men naturligtvis inte råttgift i någon form!

Elkabel

Du har fått information om vad du måste göra för att försäkra dig om att din elkabel vid husväggen inte är skadad, följ de anvisningarna. Om du tänker lyfta stugan eller plantera fruktträd och buskar, kontrollera först var elkablarna går. Annars kan det bli stora onödiga utgifter.

Fallfrukt

Staden tillåter ingen äppelgrop på det gemensamma området. Fallfrukt skall komposteras eller grävas ner på egen parcell, eller föras bort. Fallfrukt får inte sättas i allmänna komposten eller i avfallskärlen. Om möjligt ordnas transport av äpplen till något stall, mera info om detta senare. Om borttransport ordnas, måste frukten packas i kraftiga säckar. Plastkassar med äpplen får inte lämnas vid WC-backen.

Försäljning eller överlåtelse av stuga

Be ordf. eller sekr. om de skriftliga anvisningar som finns, eller läs på hemsidan om hur du skall gå till väga om du vill sälja din stuga eller om det är frågan om arv. Före försäljningen och innan köpet avgörs, skall köparen kontakta styrelsen och ansöka om medlemskap i föreningen.

Enligt Helsingfors stads regler skall köparen vara mantalsskriven och fast bosatt i Helsingfors. Eftersom föreningens språk är svenska bör köparen kunna ta del av informationen och delta i verksamheten som sker på svenska.

Hyra Storstugan

Medlemmar kan hyra Storstugan för egna evenemang, högst 2 dagar i sträck. Kontakta husmor  Se Sommarbladet för kontaktuppgifter

 

Klagomål

För att säkerställa jämbördig behandling av klagomål mot föreningen, grannar eller andra kolonister skall alla klagomål göras skriftligt. Lämna in lappen med underskrift i styrelsens postlåda på Storstugans bakvägg. Anonyma klagomål behandlas inte.

Kompost

Varje lott bör ha en egen kompost. Kompostera så mycket växtmaterial som möjligt på egen tomt. Det ger extra mylla av god kvalitet.

Hushållsavfall får aldrig sättas i en öppen kompost, då kommer det råttor.

Kvistar och grenar

Styrelsen medelar på anslagstavlan när man kan föra kvistar upp till WC-backen 

Mjuka växtdelar och halvt förmultnat material får inte sättas i kvisthögen, utan ska komposteras. Taggiga kvistar (rosor, hagtorn mm) får inte föras till kvisthögen,  taggarna är besvärliga både i flis och i kompostjord. Hämta inte sådant!  Följ reglerna, för om företagen inte får vad de vill ha, slutar de komma hit. Då får medlemmarna själva göra sig av med sina kvistar.

Lopptorg

Vi idkar lopptorgsförsäljning för att samla in pengar till föreningen och tar gärna emot donationer. Större partier kan avhämtas med bil.

Lån av föreningens egendom

Föreningen äger skottkärror och stegar. Dem får man låna och vi förutsätter att de återlämnas i gott skick. Gräsklipparen kan vi inte låna ut, den är bara avsedd för de allmänna gräsmattorna. Tala med styrelsen om du tycker att vi borde skaffa något för gemensamt bruk.

Mellangångarna

Mellangångarna, dvs brandgångarna, hör till två grannar och får inte användas av andra. Vägarna och mellangångarna skall hållas rena från ogräs. Var och en har sin egen halva att sköta. Om det inte finns någon lott på andra sidan gången, ska hela gången framför lotten hållas fri från ogräs. Vattenledningarna rostar om de inte hålls rena från växtlighet. Putsa ofta bort sand och gräs.

Ofog och störningar

Det är allas sak att övervaka ordningen på området. Kontakta styrelsen, och polis vid behov, om du märker ofog, inbrott eller dylikt.

Porten

Huvudporten vid Naguvägen skall hållas låst varje natt mellan klockan 7.00 och klockan 21.00. Den som går ut först på morgonen låser upp, och den som går eller kommer till stugan efter kl. 21 låser för natten. Portarna vid Pargasvägen och Kiskovägen hålls alltid låsta.

 

Postlåda

Alla bör ha en postlåda och placera den invid grinden eller vid ingången till lotten. Lotter utan postlåda debiteras 10 € per försändelse för postningskostnader.

Sköt om din stuga!

Bygga nytt är dyrt och besvärligt, bevara gammalt är att föredra. Se till att taket inte läcker och att det är tillräckligt med luftutrymme mellan husets botten och marken, minst 15 cm.

Sopor och hushållsavfall

Vi har en noggrann sortering av avfallet i vårt avfallsskjul. Vi hoppas att det fungerar och att var och en följer anvisningarna. Problemavfall får inte lämnas i sophuset.

Vi kan bli tvungna att stänga sophuset om sorteringen inte fungerar. Då blir alternativet att föra hem sin soppåse.

Sotning

Om du har en eldstad bör du låta sota skorstenen vart tredje år.

Spel

Föreningen lånar ut spel. Det finns kubb, krocket och piltavla. 

Talkon

Varje lott bör utföra X timmar talkoarbete per år. Medlemmar som fyllt 70 men inte ännu 75 skall göra hälften talkotimmar som besluts på årsmötet. Att åldern har höjts beror på att vårt försäkringsbolag har höjt åldern för olycksfallsförsäkring av våra medlemmar till 80 år.

Den som inte deltar i talkoarbetet betalar i stället en talkoavgift. Avgiftens storlek bestäms enligt medlemmens ålder, och utförda talkotimmar räknas till godo i den slutliga avgiften.

Toaletter och duschar

Vi har en ekotoalett vid Storstugan och vattentoaletter, duschar, bastu i WC-byggnaden. Dörrarna låses upp med den egna allmänna nyckeln.

 

Under föreningens fester och andra begivenheter är WC-dörrarna inte låsta. Då skaffar föreningen toalettpapper, tvål och handdukar. Annars hämtar var och en sitt eget papper och andra tillbehör.

Lämna toaletten i snyggt skick. 

Typhus

Helsingfors stad önskar att koloniträdgårdarna har egna typhus. Vi har utarbetat egna typhus vilket är en stor fördel för föreningens medlemmar. När vi har typhus som är godkända av staden blir beslutsprocessen för byggnadslov mycket enklare än vad den varit hittills och det blir billigare att inte behöva låta göra egna ritningar. Lovet ges också snabbare än förr eftersom ritningarna inte mera behöver gå igenom hos staden.

Visa hänsyn

Ställ radio och TV på låg volym. Undvik att klippa din gräsmatta om grannen har en tillställning på gång. Motorgräsklippare och andra högljudda maskiner skall inte användas på söndagar. Enligt våra ordningsregler är högljutt och störande uppträdande och användning av ljudåtergivningsapparater med hög volym förbjudet mellan kl. 23.00 och kl. 7.

Understödande medlemskap

Om din äkta hälft, partner, dotter, son, släkting, eller vän vill ha en möjlighet att delta i vår verksamhet, t.ex. i medlemsträffarna, så är han/hon välkommen att anmäla sig som understödande medlem. Medlemsavgiften är 10 euro.

Öppen eld

Det är förbjudet att göra upp öppen eld på marken i stadens parker, och det gäller också i vår trädgård. Det är också förbjudet att elda skräp i grill, tunna eller dylikt.