7.7.2020 12:00

Puutarhaliiton tiedote


Avoimet Puutarhat -tapahtuma (5.7.2020) innosti 70 000 puutarhavierailuun. Tapahtuman teemana oli Yhdessä oppien puutarhassa. Koronakevään varjo vaikutti avoinna olevien puutarhojen määrään, mutta monissa kohteissa vierailijoita oli runsaasti. Puutarhakohteita oli avoinna reilut 400, mikä jäi edellisvuotta pienemmäksi. Näiden joukossa oli kuitenkin monia uusia mielenkiintoisia kohteita.

Puutarhaliitto ry ja muut järjestäjät saivat tapahtumasta hyvää palautetta. Leppoisa tapatuma oli myös hyvin inspiroiva kävijöilleen. Moni kiitteli, että Avoimet Puutarhat järjestettiin myös poikkeuksellisena vuonna, jolloin muita tapahtumia ei juurikaan ole. Puutarhan omistajat kertoivat, että tänä vuonna heillä oli tavanomaista enemmän aikaa valmistella puutarhaa vierailijoita varten hyvään kuntoon.  Palautteissa harmiteltiin, että monella pienellä paikkakunnalla yksityispihoja oli mukana aikaisempaa vähemmän. Uudellamaalla kohteita esiteltiin reilusti yli sata, kun esimerkiksi koko Pohjois-Suomessa niitä oli alle 20.

Ensi vuonna jälleen

Tapahtuma järjestetään ensi vuonna sunnuntaina 20. kesäkuuta. Vierailijat pääsevät silloin nauttimaan alkukesän runsaasta kukinnasta.  Ajankohta on myös lähempänä eurooppalaista yhteistä Rendez vous a Jardins- tapahtumaa, joka järjestetään kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Silloin tuhansia puutarhoja avataan yli 20 Euroopan maassa.

Kotisohvalla jatkuu heinäkuun

Tämän vuoden uutuus Avoimet Puutarhat Kotisohvalla keräsi Youtuben virtuaaliesittelyihin reilut 30 kohdetta. Nämä kohteet ovat nähtävillä vielä heinäkuun loppuun asti. Näin on mahdollista jatkaa tapahtumaa ja saada hyviä ideoita myös kauempana sijaitsevista kohteista.

Puutarhamatkailemaan kesällä?

Tapahtuman kotisivut www.avoimetpuutarhat.fi toimivat koko vuoden puutarhamatkailusivustoina. Sinne voi lisätä oman puutarhansa puutarhamatkailukohteeksi ja etsiä mielenkiintoisia vierailupaikkoja kotimaanmatkalla.

Avoimet puutarhat -tapahtuman järjestää Puutarhaliitto ry yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Svenska Trädgårdsförbundet rf:n kanssa. Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Nikolai ja Ljudmila Borisoffin puutarhasäätiöt tukevat tapahtumaa. Yhteistyökumppaneina ovat lisäksi Biolan Oy, Allergia-, iho- ja astmaliitto ’Terve askel luontoon’ -kampanjallaan sekä Ruokavirasto/YK:n kansainvälinen kasvinterveysvuosi.

17.6.2020 12:00

Toivottavasti olet jo saanut yhdistykseltäsi liiton julkaiseman ’Mökillä ja palstalla’ -kirjan, jota kaikki jäsenyhdistykset tilasivat jaettavaksi veloituksetta omille viljelijöilleen.

Kirjaan on valitettavasti päässyt hiipimään virhe. Kirjan sivuilla 41-42 on listattu keittiökasvien kumppanuuskasveja, mutta harmillisesti yhden kasvin nimi puuttuu taulukosta. Nyt tehtäväsi on tietää (tai arvata) mikä tuo puuttuva kasvi on.

Samalla voit antaa palautetta kirjasta sekä kertoa minkälaisia jäsenetuja sinä toivot liiton tarjoavan viljelijöille.

Halutessasi voit samalla osallistua arvontaan. Kaikkien vastaajien kesken arvotaan 14.7.2020 Leena ja Heikki Luodon keväällä julkaistu kirja 'Puutarhan parhaaksi'. Arvonnan jälkeen kerätyt henkilötiedot hävitetään.

Osallistumaan pääset täältä (klikkaa linkkiä).

16.6.2020 12:00

ELY-keskus on maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta lähettänyt ilmoituksen haitallisista vieralajeista puutarhayhdistyksille tiedoksi ja mahdollisia toimenpiteitä varten.

Olettehan tietoisia, että EU:n tai kansallisen vieraslajiluettelon lajeja ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta eikä myöskään toisesta EU-maasta, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa. Toivomme, että puutarhayhdistykset voisivat välittää tämän ilmoituksen jäsenilleen.

Kansalliseen tai EU:n vieraslajiluetteloon kuuluvat kasvilajit on lueteltu liitteessä.

Listatuista lajeista varsinkin kurtturuusua käytetään laajasti koriste- ja hyötykasvina. Kurtturuusun ja valkoisen kurtturuusun maahantuonti ja myynti on ollut kiellettyä 1.6.2019 alkaen. Koska kiinteistönomistajille on varattava riittävästi aikaa hävittää kasvatuksessa olevat esiintymät, kurtturuusun kasvatuskielto tulee voimaan kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen 1.6.2022. Asetuksessa haitalliseksi vieraslajiksi on säädetty kurtturuusun nimilaji Rosa rugosa. Asetus ei koske nimilajista jalostettuja tarhakurtturuusuja eli Rosa Rugosa -ryhmää.

Espanjansiruetanan munat ja nuoret yksilöt kulkeutuvat maansiirtojen sekä erilaisten taimien, sipulien ja muiden kauppapuutarhatuotteiden juuristoja ympäröivien multapaakkujen mukana. Tällaista aineistoa ammattimaisesti käsittelevillä toimijoilla on velvollisuus estää haitallisen vieraslajin leviäminen hallinnassaan olevan alueen ulkopuolelle. Espanjansiruetanoita tavattaessa yksilöt on suositeltavaa poistaa ympäristöstä. Myös puutarhajätteen oikeanlaiseen käsittelyyn kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Espanjansiruetanalle kelpaa puutarhojen monenlainen ravinto ja voi näin aiheuttaa suuria tuhoja kotipuutarhoissa ja viljelyksillä.

Mitä voin tehdä?

Älä lisää tai kasvata haitallista vieraslajia. Luetteloissa mainittujen vieraslajien tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty. Hävitä vieraslajit puutarhastasi ja käsittele puutarhajäte niin, ettei itämiskykyisiä siemeniä tai kasvinosia voi säilyä. Huolehdi, etteivät vieraslajit pääse leviämään mullan tai kasvien mukana. Ota huomioon, että taimikasvattajilla ja puutarhamyymälöillä on velvollisuus varmistaa, etteivät vieraslajit leviä myöskään muiden tuotteiden mukana esimerkiksi mullassa. Omassa puutarhassa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.

Mitä vieraslajit ovat?

Vieraslajeilla tarkoitetaan eläimiä, kasveja ja muita eliöitä, jotka ihminen on tuonut niiden luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelle. Vieraslajia pidetään haitallisena erityisesti, jos se uhkaa luonnon monimuotoisuutta. Vieraslajeista voi olla haittaa myös esimerkiksi maa- ja metsätalouden tuholaisina.

Vieraskasvilajit voivat aiheuttaa haittaa ympäristössä esimerkiksi syrjäyttämällä alkuperäisiä kasvilajeja ja yksipuolistamalla leviämisalueensa lajistoa. Osa lajeista on ihmisille haitallisia allergisoivuuden tai myrkyllisyyden takia. Monet vieraskasvilajeista on tuotu Suomeen puutarha- ja viljelykasveiksi, ja nyt ne leviävät istutusten lisäksi myös maansiirtojen ja puutarhajätteen mukana. Monet vieraskasvilajit ovat tehokkaita leviäjiä esimerkiksi runsaan siementuoton tai voimakkaan kasvullisen lisääntymisen ansiosta.

Lisäksi tuuli, eläimet ja vesi voivat kuljettaa niiden siemeniä pitkiäkin matkoja.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) valvoo EU:n vieraslajiasetuksen ja kansallisen vieraslajilain ja -asetuksen noudattamista. Tämä viesti on osa haitallisten vieraslajien torjuntaa koskevien kansallisten hallintasuunnitelmien mukaista viestintää.

Liitteenä ilmoitus suomeksi ja ruotsiksi.

11.6.2020 12:00

Puutarhaliiton tiedote


Pese ja puraise -varhaisvihannekset ovat nyt maukkaimmillaan

Suomalainen varhaisvihannesvalikoima laajentuu päivittäin - uusia kasviksia tulee myyntiin niin kauppoihin kuin toreillekin. Tänä vuonna satoa päästiin korjaamaan hiukan normaalivuotta myöhemmin viileän toukokuun jäljiltä. Kesäkuun lämpimät yöt ja päivät, sopivat sateet sekä auringonpaiste ovat kuitenkin jouduttaneet niin uuden perunan kuin varhaisvihannestenkin kasvua.

Kotimaiset varhaisvihannekset ovat maukkaimmillaan alkukesästä. Tyypillistä niille on pehmeät ja aromikkaat maut, jotka syntyvät lähes yöttömässä yössä. Avomaakauden aloitti herkullinen tankoparsa, jota myydään kotimaisena toukokuun lopusta juhannukseen asti. Rapeat nippuporkkanat, -retiisit ja -sipulit ovat myös saapuneet kauppoihin ja uuden perunan avomaansato Varsinais-Suomesta ehtii hyvin juhannukseksi.

Pese ja puraise

Kesäruoanlaitto ei voi olla helpompaa, sillä monen kasviksen käsittelyyn riittää pesu ja puraisu. Varhaisvihannekset maistuvat parhaiten joko sellaisenaan tai kevyesti kypsennettyinä. Moni niistä kuten parsa, sipuli ja porkkana maistuvat myös grillattuina esimerkkisi voisulan tai öljyn kera. Kesäruoka on maukasta, terveellistä ja usein myös helppoa, kun ruoanlaitossa yhdistelee alkukesän satoa.

Ruokaisan perunasalaatin eteen tehdään hiukan enemmän, sillä keitetyt perunat kruunataan kirpeillä retiiseillä, nippusipuleilla tai mehukkaalla parsalla. Maustamiseen käytetään tuoreyrttejä esimerkiksi tilliä, minttua, ruohosipulia, basilikaa tai persiljaa omien mieltymysten mukaan. Salaatin kastikkeena maistuu joko öljy-sitruunapohjainen yrttikastike tai pehmeä ja sinappinen kermaviili.

Kesäinen vihersalaatti syntyy rapsakasta varhaiskaalista, tomaateista ja kevätsipuleista.  Siihen voi lisätä makeutta hunajalla, rusinoilla tai kuivatuilla karpaloilla. Salaatti värittää jokaisen kesäruoan!

 

Lisätietoja: Timo Taulavuori, toimitusjohtaja, Puutarhaliitto ry, p. 040 745 3005, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi

Hyötyä ja hyvinvointia puutarhasta! Puutarhaliitto haluaa parantaa suomalaisten hyvinvointia tasokkaan puutarhatuotannon, terveyttä edistävien tuotteiden, viihtyisien viheralueiden ja innostavan puutarhaharrastuksen kautta. Tavoitteena on edistää yritys- ja harrastustoiminnan elinvoimaisuutta. 

11.6.2020 12:00

Puutarhaliiton tiedote


Kotisohvalla avoimesti!

 

Mukaan Avoimet Puutarhat Kotisohvalla-tapahtumaan

Tänä vuonna oman puutarhansa voi esitellä myös Youtube-kanavan kautta. Jokainen harrastaja pystyy ikuistamaan kesäkuisen puutarhansa alle seitsemänminuutin pituisena tallenteena. Se siirretään järjestäjien toimesta yhteiselle Avoimet Puutarhat Kotisohvalla-alustalle, missä vierailu onnistuu 5. – 31. 7. 2020

Puutarhaesittely kuvataan ja lähetetään Wetransfer-palvelun kautta 21. 6. mennessä osoitteeseen niina.oinonen@puutarhaliitto.fi. Ohjeet oman puutarhan virtuaalikierrokselle löytyvät avoimetpuutarhat.fi  -sivuilta.  Jo kuvaaminen tuntuu haastavalta, kannattaa nyt pyytää apua osaavilta nuorilta tai muilta tutulta, jotka voivat tallentaa puutarhavierailun esimerkiksi kännykän videokameralla. Siitä jää samalla hieno muisto omasta puutarhasta.

Hyvä suunnitelma, parempi esittely

Ennen kuvausta on hyvä tehdä virtuaalivierailulle suunnitelma, johon sisältyy puutarhan yleisesittely ja kohokohtien huomioiminen. Mikä minulle on tärkeintä puutarhassani? -viesti kiinnostaa monia katselijoita. On luontevaa, että äänessä on puutarhan omistaja, joka myös esittäytyy ja kertoo puutarhansa ilon aiheet, mahdolliset projektit ja haasteet. Teemana tämän vuoden tapahtumassa on Yhdessä oppien puutarhassa. Parhaimmillaan videosta saa hyvä yleiskuvan ja sen lisäksi siinä zoomataan lähikuvan avulla pihan pieniin ihmeisiin.

Tapahtuma avautuu vierailuille 5. 7.

Ilmoittautumisaika puutarhan porttien avaamiseen paikan päällä on jo päättynyt. Nyt mukaantulo onnistuu uusilta ilmoittautujilta vain virtuaalisesti. Avoimetpuutarhat.fi -nettisivuilta löytyy noin kolmesataa puutarhaa, joihin voi tehdä oikeasti tutustumismatkan sunnuntaina 5. 7. klo 12 – 17. Tapahtuma on maksuton niin live- kuin virtuaaliosallistumisenkin osalta. Koronatilanteen vuoksi puutarhansa avaaville lähetetään kesäkuussa ohjeet, joita noudattamalla puutarhavierailusta voi tehdä miellyttävän ja turvallisen elämyksen.

Avoimet puutarhat -tapahtuman järjestää Puutarhaliitto ry yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Svenska Trädgårdsförbundet rf:n kanssa. Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Nikolai ja Ljudmila Borisoffin puutarhasäätiöt tukevat tapahtumaa. Yhteistyökumppaneina ovat lisäksi Biolan Oy, Allergia-, iho- ja astmaliitto ’Terve askel luontoon’ -kampanjallaan sekä YK:n kansainvälinen kasvinterveyden vuosi.

 

Lisätietoja:

tapahtumakoordinaattori Heidi Wirtanen, Svenska Trädgårdsförbundet rf avoimetpuutarhat@puutarhaliitto.fi  puh. 045 665 4956

tapahtumavastaava Timo Taulavuori, Puutarhaliitto ry

timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi puh. 040 745 3005.

www.avoimetpuutarhat.fi  www.oppnatradgardar.fi

www.biolan.fi/rahkasammal

www.kasvinterveydenvuosi.fi

Intagram: #avoimetpuutarhat

Facebook: avoimetpuutarhat

Hyötyä ja hyvinvointia puutarhasta! Puutarhaliitto haluaa parantaa suomalaisten hyvinvointia tasokkaan puutarhatuotannon, terveyttä edistävien tuotteiden, viihtyisien viheralueiden ja innostavan puutarhaharrastuksen kautta. Tavoitteena on edistää yritys- ja harrastustoiminnan elinvoimaisuutta. 

 

4.6.2020 12:00

Allekirjoita adressit.com -sivulla

Linkki adressiin

 

Adressi esitetään Turun kaupunginvaltuustolle.

Kupittaan siirtolapuutarha on Turun vanhin – perustettu vuonna 1934. Siirtolapuutarha perustettiin kaupungin työväestön virkistykseksi ja hyvinvoinnin edistämiseksi sekä perheiden ruokahuollon turvaamiseksi. Turkulaisen siirtolapuutarhan syntyhistorian ensimmäinen luku kirjoitettiin kuitenkin jo maamme itsenäistymisen vuonna 1917. Puutarha on säilyttänyt luonteensa jo 85 vuotta ja se on Kupittaan aluetta olennaisesti rikastuttavana ja lajirikkaana kokonaisuutena hyvin merkittävä kaupunkiympäristö.

Siirtolapuutarhassa on 57 palstaa hyvin pienine mökkeineen. Mökeistä kolme on alkuperäisessä asussaan, muissa näkyy vuosikymmenten aikana pienin muutoksin kehittynyt variaatioiden kirjo.  Vaikka palstojen ensisijainen tehtävä ei enää ole viljelijöiden ravitseminen, on alueella noin 300 omenapuuta, joista monet ovat vuosikymmeniä vanhoja. Niiden lisäksi palstoilla kasvaa runsaslukuinen määrä vanhoja koriste- ja hyötykasveja. Kupittaalla viljely on myrkytöntä ja Kupittaan siirtolapuutarha on kasvillisuuksineen ja muine eliöstöineen kaupungin biologisen monimuotoisuuden ”hotspot”. Turun yliopisto ja Luonnonvarakeskus ovat dokumentoineet puutarhan arvokasta kasvillisuutta ja osa niistä on talletettu Luonnonvarakeskuksen viljelykasvien geenivarojen kokoelmiin.

Kupittaan siirtolapuutarha on viherkeidas sekä sosiaalisesti vireä ja aktiivinen osa Turun kaupunkia. Vierailijat ovat tervetulleita tutustumaan alueeseen ja nauttimaan siitä. Siirtolapuutarha-alue on saanut toiminnastaan myös kansainvälistä tunnustusta.  Kansainvälisen Siirtolapuutarhaliiton yleiskokous myönsi Kupittaan ryhmäpuutarha ry:lle maaliskuussa 2020 diplomin sosiaalisesta toiminnasta: Yhdistys oli pääyhteistyökumppanina ’Multaa ja Mukuloita – luontomerkityksiä ja ilmiöoppimista kaupunkipuutarhassa’ -hankkeessa. Tämä Sateenkaari-Koto ry:n hanke on saanut runsaasti julkisuutta, ja siihen on saatu rahoitusta Opetushallitukselta. 4H:n nuoret pitävät alueella kesäkahvilaa, ja läheisten palvelutalojen asukkaat käyttävät puutarhaa virkistyspaikkanaan.

Kupittaan siirtolapuutarhan lakkauttaminen heikentäisi kaupunkiympäristöä vakavasti ja monin tavoin. Se tuhoaisi ihmisten, kasvien ja eläinten muodostaman poikkeavan monimuotoisen kaupunkialueen, joka pitää yllä eri-ikäisten kaupunkilaisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia, runsasta pölyttäjien joukkoa ja viljellyn maaperän tervettä eliötoimintaa.  Biodiversiteetin suojelu on myös Suomen valtion ympäristöpolitiikan keskeinen tavoite, johon vakavasti toivomme myös Turun kaupungin sitoutuvan tässä kohtaa.

Me allekirjoittaneet vaadimme, että

 1. Kupittaan siirtolapuutarha pysyy Kupittaalla.
 2. Turun kaupunki tunnustaa nykyisen siirtolapuutarhan kasvi-, ympäristö-  ja kulttuurihistoriallisen arvon.
 3. Turun kaupunki osallistuu nykyisen Kupittaan siirtolapuutarha-alueen kehittämiseen kaupungin viheralueena ja kaupungin vihreinä keuhkoina.
 4. Kupittaan siirtolapuutarha lisätään osaksi Turun kansallista kaupunkipuistoa.

 

Pertti Laitila, puheenjohtaja, Suomen Siirtolapuutarhaliitto ry.

Eija Meriluoto, puheenjohtaja, Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry.

Paula Harjamäki, toiminnanjohtaja, Turun 4H-yhdistys

Sirkku Pihlman, FT

Maarit Heinonen, YTM, tutkija

26.5.2020 12:00

Kesäkuun alussa liiton toimisto siirtyy kesäaikaan, jolloin toimisto palvelee puhelimitse tiistaista torstaihin klo. 10-14.

15.5.2020 12:00

Liiton jäsenyhdistysten viljelijät voivat jäsenetuna tilata itselleen ainutlaatuisen siirtolapuutarhan tapahtumaoppaan.


Loviisa Badermann Nekalan siirtolapuutarhasta on kirjoittanut julkaisun Avoimet puutarhat -tapahtuman järjestäjän opas. Opas on osa Loviisan Haaga-Helian Ammattikorkeakoulun Matkailun liikkeenjohdon restonomiopintojen opinnäytetyötä ja sen tilaaja on Suomen Siirtolapuutarhaliitto ry.

Loviisalla on laaja kokemus ko. tapahtuman järjestämisestä omassa siirtolapuutarhassaan. Oppaan sisällön suunnittelua varten hän teki haastatteluja sekä laajemman kyselyn.

Vaikka oppaassa keskitytään Puutarhaliiton Avoimet puutarhat -tapahtuman järjestämiseen siirtolapuutarhassa, on siinä paljon hyödyllisiä vinkkejä, joita kannattaa hyödyntää myös alueen oman Avoimet puutarhat/portit -tapahtuman järjestämisessä.

Liiton jäsenyhdistysten viljelijät voivat jäsenetuna tilata itselleen tämän ilmaisen sähköisen oppaan. Aineisto toimitetaan pdf-muotoisena tilauslomakkeella annettuun sähköpostiosoitteeseen - vastaanottajan henkilökohtaiseen käyttöön.

Tilauslomake

13.5.2020 12:00

Siirtolapuutarha-lehden numero 2/2020 on ilmestynyt. Numeron kattoteema on Ruokaa kaupungista - kasvatamme lähiruokaa. Lehdessä on myös juttuja mm. mökin remontoinnista, puutarhan pahiksista ja mökistä luopumisen yhteydessä huomioitavista asioista.

Lehden koko sisällön löydät listamuotoisena täältä (klikkaa linkkiä).

Kakkosnumeron ilmestyessä on julkaistu numeron 1/2020 näköisversio.

Mikä oli mielestäsi lehden 2/2020 paras juttu?

Kerro mielipiteesi sähköpostilla toimitus@siirtolapuutarhaliitto.fi. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan Pest-Stop -myyräkarkoitin.

3.4.2020 12:00

Liiton tiedotteessa 25.3.2020 totesimme, että siirtolapuutarha-alueet ovat kovin erilaisia, joten yleispätevää suositusta yhteistilojen käytöstä emme liittona pysty antamaan. Kyse on yhdistyksen sisäisestä asiasta, joten jokaisen yhdistyksen hallituksen/johtokunnan tulee harkita, pidetäänkö yhteistilat (esim. yhteiset wc-tilat ja suihkut) auki vai suljettuna koronaepidemian aikana. Joillakin alueilla yhdelläkään mökillä ei ole omaa käymälää, toisella jokaisella mökillä on omansa ja valtaosa alueista jää noiden kahden välimaastoon.

Maamme hallitus on päättänyt jatkaa koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi aiemmin päätettyjä rajoitustoimia 13.5.2020 saakka. Meidän kaikkien tulee osallistua näihin valtakunnallisiin talkoisiin, vaikka se saattaa tarkoittaa elinpiirin kaventumista ja/tai hankaloittaa normaalielämää. Helpoin tapa osallistua talkoisiin on noudattaa erittäin hyvää käsihygieniaa ja välttää lähikontakteja. Tästä jokaisella on vastuu – ja sitä ei voi sälyttää yhdistyksen hallitukselle/johtokunnalle.  On kuitenkin hyvä muistaa, että yhdistyksen hallituksella/johtokunnalla on viime kädessä vastuu siitä, että alue ja sillä tarjottavat palvelut ovat kaikille turvallisia.

Yhteistilojen kannalta on olennaista pohtia, onko niissä tartuntariski esim. hygieniasta huolehtimisen osalta? THL:n mukaan koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana. Tartuntariskiä voi pienentää välttämällä koskemasta pintoja, joihin monet ihmiset koskevat. Aika altistumisesta ensioireiden alkuun on arvion mukaan keskimäärin viisi päivää ja tutkimusten mukaan on mahdollista, että tartunnan saanut henkilö voi levittää virusta eteenpäin jo ennen oireiden alkamista.

Työterveyslaitos on julkaissut ohjeistuksen siivoukseen COVID-19-tartuntojen ehkäisemiseksi. Siivousohjetta, joka on laadittu yhteistyössä THL:n kanssa, voi käyttää yleiseen siivoukseen vähentämään taudin leviämistä ja suojaamaan siivoustyötä tekeviä tartunnoilta. Ohjeistusta päivitetään tilanteen muuttuessa, joten se kannattaa lukea verkosta:

https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/ohje-siivoukseen

Siirtolapuutarhaliiton julkaisema kirja Mökillä ja palstalla on nyt painettu, ja kirja tulee yhdistyksen toimesta jaettavaksi touko-kesäkuussa, mikäli yhdistys haluaa. Koronatilanteen takia olemme julkaisseet etukäteen kirjan luvun Kompostikäymälät jäsenten luettavaksi. Jos nyt päätyy valitsemaan kompostikäymälän ratkaisuksi mökkioleskelua helpottamaan ja yhdistyksen ohjeet sen sallivat, voi tutustua tämän luvun valintaohjeisiin sekä siihen, miten kompostimakista saadaan lannoitetta ja miten virtsalla voi herätellä ja lannoittaa kasveja.

Liiton jäsenyhdistysten viljelijät voivat tilata ko. kirjan luvun ladattavaksi omaan käyttöön tästä linkistä:

https://www.siirtolapuutarhaliitto.fi/jasenet/tilattavat-julkaisut/mokilla-ja-palstalla-kirja/

 

Pertti Laitila

puheenjohtaja

Suomen Siirtolapuutarhaliitto ry

2.4.2020 12:00

Ruokaviraston tiedote 2.4.2020

Kevään lähestyessä kukkamultien vaihto ja erilaiset puutarhatyöt ovat jälleen monelle kotipuutarhurille ajankohtaisia ja mukavia asioita. Kasvualustat ja orgaaniset maanparannusaineet kuten kompostit sisältävät kasvua edistäviä hyödyllisiä ravinteita ja ominaisuuksia sekä eläviä mikro-organismeja. Kukkamullan vaihdon ja puutarhatöiden yhteydessä on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota omiin työskentelytapoihin, sillä kasvualustat ja orgaaniset maanparannusaineet voivat sisältää myös ihmisille haitallisia mikrobeja. Yksi tällainen haitallinen mikrobi on legionellabakteeri, jota ei ole mahdollista poistaa näistä materiaaleista nykyisillä valmistusmenetelmillä. Turvalliselle työskentelylle laadittuja ohjeita noudattamalla voi kuitenkin välttää legionellojen aiheuttamat infektiot.

Ruokavirasto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat selvittäneet legionellabakteerien esiintyvyyttä kasvualustoissa ja orgaanisissa maanparannusaineissa. Näytteitä otettiin muun muassa pakatusta mullasta, irtomullasta, komposteista ja peltokasvien lannoitteina käytetyistä biokaasulaitosten mädätysjäännöksistä. Legionellabakteereja löytyi tutkituista näytteistä hyvin usein ja osassa näytteistä myös suurina pitoisuuksina.

Mikä on legionella ja mitä se voi aiheuttaa?

Legionella on ympäristöbakteeri, jota esiintyy pieninä pitoisuuksina maaperässä ja vesistöissä. Legionellat lisääntyvät kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa. Legionelloja voi tästä syystä esiintyä haitallisia pitoisuuksia esimerkiksi vesijärjestelmissä, mullassa ja komposteissa. Legionellabakteerit voivat aiheuttaa legionelloosi-infektion, jos ne kulkeutuvat elimistöön hengitysteitse bakteereja sisältävien vesiaerosolien tai pölyhiukkasten välityksellä. Osalle ihmisistä ei niille altistumisesta tule lainkaan oireita tai oireet ovat flunssan kaltaisia ja hyvin lieviä, mutta osa voi sairastua hoitoa vaativaan keuhkokuumeeseen. Myös tulehdukset iholla ovat mahdollisia.

Legionelloositapaukset ovat kaikkiaan yleistyneet Euroopassa merkittävästi. Tavallisesti legionelloositapaukset Suomessa ovat liittyneet veteen, mutta myös kasvualustoihin ja orgaanisiin maanparannusaineisiin liittyen on viime vuosilta tiedossa muutamia tapauksia.

Ohjeet turvalliseen työskentelyyn legionelloosin välttämiseksi

Käsiteltäessä kasvualustoja ja orgaanisia maanparannusaineita, kuten multaa ja kompostia, on hyvä noudattaa seuraavia ohjeita:

 • Vältä altistumista pölyävälle mullalle ja kompostille, kostuta materiaalia tarvittaessa varovasti alhaisella vedenpaineella. Älä kostuta multaa tai kompostia painepesurilla tai voimakkaalla vesisuihkulla.
 • Jos pölyämistä ei voi välttää, on syytä käyttää FFP2- tai FFP3-tason hengityssuojainta.
 • Suojaa myös käsissä olevat haavat ja rikkinäinen iho. Käytä suojakäsineitä ja pese lopuksi kädet huolellisesti. Älä vie likaisia käsiä suun tai nenän lähelle.
 • Säilytä multapussit poissa auringosta. Auringossa säilytetyn pussin sisälämpötila 20 – 40 °C on ihanteellinen legionellabakteerien kasvulle. Avaa multapussi siten, että suuaukko on poispäin kasvoista.
 • Muista hygienia ja riittävä suojautuminen myös irtomullan käsittelyn ja levityksen aikana.

Lisätietoa tutkimuksista:

Legionellabakteerien esiintyminen kiertotaloustuotteissa (Ruokavirasto)
Legionellat kasvualustoissa (LegiGrow) (Ruokavirasto)
Legionellabakteerien esiintyminen kiertotaloustuotteissa (Legisafe2) (THL)
Legionellabakteerit vesijärjestelmissä (THL)

Lisätietoja:

 Liisa Maunuksela, tutkimusjohtaja, FT, Ruokavirasto, 0400 256 097
Jaana Kusnetsov, erikoistutkija, FT, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 029 524 6347

30.3.2020 12:00

Marjaniemen siirtolapuutarhassa 11.7.2020 pidettäväksi ilmoitettu Kohtaamispäivä ja liiton 90-vuotisjuhlat perutaan.

Suomessa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot. Hallituksen linjaamat toimenpiteet ovat voimassa tartuntatautilain, valmiuslain, sekä muun lainsäädännön mukaisesti. Toimilla pyritään hidastamaan epidemian etenemistä, jotta terveydenhuolto pystyy huolehtimaan sairastuneista. Epidemia tulee todennäköisesti etenemään eri tahdissa eri puolilla maata ja kestämään useita kuukausia.

Kohtaamispäivän osallistujissa olisi todennäköisesti ollut paljon riskiryhmäläisiä ja suunniteltu ohjelma sisälsi kokoontumisia pieneen tilaan (ruokailu, näytelmä ja luento). Uudenmaan eristäminen saanee aikaan taudin leviämisen hidastumisen muualla maassa. Mutta vaikka Uusimaa nousisi tolpilleen touko-kesäkuun aikana, muu maa seuraisi todennäköisesti perässä vasta viiveellä. Näin ollen valtakunnallisen tapahtuman järjestäminen tällaisen vaiheittaisen epidemian aikana ei ole hyvä idea ja siksi liiton työvaliokunta päätti perua tapahtuman.

Lämmin kiitos Marjaniemen siirtolapuutarhan vapaaehtoisille, jotka olivat tehneet jo paljon suunnittelu- ja valmistelutyötä onnistuneen tapahtuman järjestämiseksi! 
 

29.3.2020 18:00

Plantagenin tutkimus:
"Kiinnostus viljellä kasveja ja kukkia biologisen monimuotoisuuden kannalta on suurta. Kaikkein kiinnostuneimpia ovat ne, joilla on siirtolapuutarhapalsta (63 %)."


Suomalaiset ovat huolissaan pölyttäjien menestymisestä, haluavat oppia lisää ilmastoälykkään puutarhan suunnittelemisesta sekä ovat kiinnostuneita luonnon monimuotoisuuden tukemisesta. Tiedot käyvät ilmi Plantagenin trenditutkimusraportista, jossa käsitellään kuluttajien suhtautumista kasveihin ja puutarhanhoitoon vuonna 2020.

Kiinnostus ekologisesti kestävää puutarhaa kohtaan on kasvanut jatkuvasti viime vuosien aikana. Plantagenin tutkimuksen mukaan ekologisuus kasvien viljelyssä tarkoittaa suomalaisille paljolti sitä, että he itse viljelevät kasveja mahdollisimman luonnonmukaisesti tai ostavat paikallisesti tuotettuja lajeja.

Kuluttajat tietävät ja ovat huolissaan puutarhansa vaikutuksista luontoon: syötävien kasvien kasvatus on muodostunut pitkäikäiseksi trendiksi ja moni miettii pölyttäjiä jo valitessaan kasveja parvekkeelle, terassille tai puutarhaan.

Pölyttäjät kiinnostavat aiempaa enemmän

Tietoisuus mehiläisistä ja muista pölyttävistä hyönteisistä on lisääntynyt kaikkialla. Yli kuusi suomalaista kymmenestä haluaisi lisää pölyttäviä hyönteisiä luontoon. Myös muiden eläinlajien tarpeellisuus on huomattu ja nykyään ymmärretään yhä paremmin esimerkiksi sammakkoeläinten rooli tuholaisten torjunnassa.

– Mehiläisten ja muiden hyönteisten hälyttävä väheneminen ja niiden rooli pölytyksessä on yhä useamman tiedossa. Ollaan hiljalleen ymmärtämässä, että mitä rikkaampi kasvi- ja eläinlajisto maapallolla on, sitä paremmin kykenemme taistelemaan myös ilmastonmuutosta vastaan, sanoo ruotsalainen mehiläisasiantuntija Lotta Fabricius Apinordicasta.

Halu nähdä pölyttäviä hyönteisiä luonnossa kasvaa iän myötä. Plantagenin tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat iän myötä yhä kiinnostuneempia pölyttäjistä. Kiinnostus kasvaa 30 ikävuodesta ylöspäin ja yli 50-vuotiaista jo 75 prosenttia haluaa lisää pölyttäjiä luontoon.

Mehiläisten houkutteleminen ei ole välttämättä vaikeaa – esimerkiksi kaupunkiasunnon parvekkeella kasvatettava laventeli voi olla pölyttäjäystävällinen teko.

Ilmastoälykäs puutarha on nousemassa kuluttajien tietoisuuteen

Ilmastonmuutos asettaa uusia vaatimuksia maaperälle, kasveille ja viljelyalueiden suunnittelulle. 61 prosenttia suomalaisista haluaa tietää, miten luodaan ilmastoälykäs puutarha, joka kestää ilmastonmuutoksesta aiheutuvat seuraamukset, kuten tulvat, pitkät kuivat kaudet sekä esimerkiksi nyt Etelä- ja Keski-Suomessa koetun lumettoman talven.

– Oikean maaperän valinta ei enää tarkoita ensisijaisesti vihannesten viljelyä luomualustalla, missä tärkeimpänä motiivina on henkilökohtainen terveys. Nykyään tehdään valintoja koko maapallon näkökulmasta. Trendi ei ole vielä laajasti levinnyt kuluttajien keskuuteen, mutta ennustamme niin tapahtuvan lähitulevaisuudessa, Plantagen Suomen aluemyyntipäällikkö Minna Inberg sanoo.

Kestävästi ja lähellä tuotetut viljelykasvit kulkevat käsi kädessä monimuotoisuuden kanssa

Syötävien kasvien viljely näyttää muodostuneen pysyväksi trendiksi. 77 prosenttia suomalaisista kertoo aikovansa viljellä ensi kesänä syötäviä kasveja tai on kiinnostunut siitä.40 prosenttia heistä kertoo ensisijaiseksi syyksi, että itse syötäväksi kasvatetut kasvit ovat luonnonmukaisia ja lähiruokaa.

Kiinnostus viljellä kasveja ja kukkia biologisen monimuotoisuuden kannalta on suurta. Kaikkein kiinnostuneimpia ovat ne, joilla on siirtolapuutarhapalsta (63 %). Myös monissa lapsiperheissä pidetään biologista monimuotoisuutta tärkeänä kasveja ja kukkia valittaessa.

Tulokset perustuvat Plantagenin joulukuussa 2019 tekemään kuluttajatutkimukseen, johon osallistui kansallisesti edustava otos suomalaisia eli 1 005 vastaajaa. Tämän lisäksi Plantagen haastatteli useita kasvien, trendien ja sisustamisen asiantuntijoita Pohjoismaissa.

Lisätiedot:

Markus Hilden
viestintäkonsultti markus.hilden@manifesto.fi
p. +358 44 363 9961

Minna Inberg
Plantagen Suomen aluemyyntipäällikköMinna.Inberg@plantagen.fi
p. +358 50 432 0509

29.3.2020 12:00

Koronavirusepidemian takia liiton toimistotila Pengerkadulla on toistaiseksi poissa käytöstä. Näin ollen toimistossa ei voi järjestää yhdistysten tai liiton kokouksia. Seuraamme viranomaisten ohjeistuksia ja toimimme niiden mukaisesti.

Liittosihteeri tekee etätäöitä, joten toimisto palvelee normaalisti puhelimitse ja sähköpostitse ti-pe klo. 10-14, mutta esim. tuotetilauksia emme voi tällä hetkellä toimittaa.

Viikon 15 (pääsiäistä edeltävä viikko) liittosihteeri on lomalla, ja silloin kiireellisissä asioissa voi kääntyä liiton puheenjohtajan puoleen - ensisijaisesti sähköpostitse pertti.laitila(at)gmail.com.

Pidetään huolta toisistamme ja pysytään terveenä!

    

25.3.2020 12:00

Loviisa Badermann on siirtolapuutarhuri Tampereen Nekalasta.

Loviisa tekee opinnäytetyönä opasta Avoimet Puutarhat -tapahtuman järjestämisestä siirtolapuutarhalla. Oppaan tilaajana toimii Suomen Siirtolapuutarhaliitto ry. Tällä kyselyllä pyritään selvittämään, mitä toiveita viljelijöillä on tulevalta oppaalta.

Aikaa vastaamiseen menee muutama minuutti. Vastaukset 5.4.2020 mennessä - kiitos! 

Kyselylinkkiä saa jakaa kaikille siirtolapuutarhureille!

Linkki kyselyyn: https://webropol.com/s/kyselyAvoimetPuutarhat

25.3.2020 12:00

Liittoon on tullut runsaasti koronavirukseen liittyviä yhteydenottoja yhdistyksiltä, yksittäisiltä viljelijöiltä sekä riskiryhmään kuuluvien viljelijöiden lähiomaisilta.


Valtioneuvosto linjasi 16.3.2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat tällä hetkellä voimassa 13.4.2020 asti, mutta on sangen todennäköistä, että niiden voimassaoloaikaa pidennetään.

Tuoreimmat tiedot ja ohjeistukset ovat luettavissa THL:n ja Valtioneuvoston verkkosivuilla:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta

Etäisyyden pitäminen ja hygienia

Koronaepidemian aikana on suositeltu välttämään sosiaalisia kontakteja ja pysyttelemään parin metrin päässä toisista ihmisistä. Sosiaalisten kontaktien rajoittamistoive koskee meitä kaikkia. Se on annettu tartuntariskin pienentämiseksi. Uusimpien tutkimusten mukaan on mahdollista, että tartunnan saanut henkilö voi levittää virusta eteenpäin jo ennen oireiden alkamista.

Siirtolapuutarhoissa on muistettava, että joukossamme on paljon riskiryhmiin kuuluvia mökkiläisiä, joten on ensiarvoisen tärkeää, että me kaikki huomioimme myös muut ihmiset ja pidämme alueella parin metrin etäisyyttä toisiin mökkiläisiin.

Jos mökille voi mennä ilman tartuntariskiä esim. omalla autolla tai pyöräillen, voi siellä oleskella.  Mökkialueilla ei kuitenkaan ole välttämättä riittäviä hygieniapalveluita ja yöpyminen mökeillä ei tästä syystä ole suositeltavaa, lisäksi vesi joudutaan monilla alueilla hakemaan yhteisestä vesipisteestä, joka lisää kaikkien alueella oleskelevien tartuntariskiä. Toki jos oman mökin varustelu on hyvä ja hygieniasta voi huolehtia, ei yöpyminenkään ole poissuljettua. Me Siirtolapuutarhaliitossa kuitenkin suosittelemme toistaiseksi välttämään yöpymistä siirtolapuutarhamökissä, jos mökillä ei ole esimerkiksi omaa käymälää.

Valtioneuvosto on 16.3.2020 velvoittanut riskiryhmiin kuuluvat, mm. yli 70-vuotiaat, pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa, eli erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. Heille suositeltavinta on käydä mökillä vain päiväseltään, jos se onnistuu ilman tartuntavaaralle altistumista. Siirtolapuutarhassa puuhailu on kuitenkin erittäin virkistävää ja mielenterveydelle hyväksi.  Mutta muista pysyä omalla palstalla ja omassa mökissä ylimääräisiä kontakteja välttäen!

Ulkomailta tulevien on pysyttävä kotona 14 vuorokautta

Kaikkien ulkomailta tulevien ja Suomeen palaavien on THL:n ohjeen mukaan vältettävä liikkumista kodin ulkopuolella. Heidän tulee mahdollisuuksien mukaan pysyä erillään muista ihmisistä eli pysyä karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 vuorokauden ajan.

Suosittelemme vahvasti kotona oloa.  Siirtolapuutarhamökki ei täysin vastaa kotiolosuhteita, jossa hygienia- ja eristyksissä olemisen olosuhteet täyttäisivät vaatimukset. Kannattaa myös pitää mielessä se, että jos ulkomailta palaava sairastuu karanteeniaikanaan, on apu kaupunkiasunnolta usein helpommin saavutettavissa kuin siirtolapuutarhamökiltä.

Yhdistysten järjestämä toiminta

Valtioneuvosto on rajoittanut julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön. Suosittelemme siksi, että poikkeustilan aikana ei järjestetä yhteisiä talkoita, joissa ihmiset kokoontuvat. Alueiden välttämättömien kevätsiivouksien hoitamisesta tms. yhdistys voi antaa ohjeistuksen tehtävien hoitamiselle itsenäisesti ja oma-aloitteisesti ilman, että syntyy lähikontaktia muiden viljelijöiden kanssa.

Liiton 13.3.2020 antaman suosituksen mukaisesti yhdistysten erilaisten harraste- ym. kerhojen on nyt syytä pitää taukoa toiminnassaan tai lykätä toiminnan aloitusta. Siirrettyjen kevät-/vuosikokousten pitämisen uuden ajankohdan osalta on syytä seurata viranomaisten ohjeita.

Yhdistyksille harkittavaksi

Siirtolapuutarha-alueet ovat kovin erilaisia, joten yleispätevää suositusta yhteistilojen käytöstä emme pysty antamaan. Jokaisen yhdistyksen hallituksen/johtokunnan tulee harkita, onko syytä pitää yhteistilat (esim. yhteiset wc-tilat ja suihkut) suljettuna koronaepidemian aikana. Onko niissä tartuntariski esim. hygieniasta huolehtimisen osalta? Erityistä huomiota on kiinnitettävä nyt jo auki oleviin saniteettitiloihin.

Myös yhdistysten saunojen käyttöönottoa on syytä harkita – tällä hetkellähän uimahallit, valtaosa julkisista saunoista ja monen taloyhtiön yhteissaunat on suljettu tartuntariskin vuoksi.

Monet yhdistykset järjestävät keväisin erilaisia myyntitilaisuuksia (multaa, lannoitteita, taimia etc.) alueensa viljelijöille. Tällaisia massatapahtumia on nyt syytä välttää toistaiseksi. Yhdistykset voivat – resurssiensa riittävyyden mukaan – harkita jotakin vaihtoehtoista tapaa yhdistyksen varastoissa olevien tuotteiden saattamiseksi viljelijöiden käyttöön. Tarvitun mullan tai lannoitteen tilaaminen yhdistyksen varastosta ja toimittaminen suoraan palstalle ilman lähempää kontaktia on yksi vaihtoehto, jolla vähennetään tartuntariskiä. Yhdistysten on syytä järjestää korttimaksumahdollisuus kaikille palveluille tai ainakin käyttää tilisiirtoja, jotta käteisen rahan käsittely vähenee. On viisasta olla käyttämättä nyt käteistä.

Lopuksi

COVID-19 -virus on aiheuttanut valitettavan poikkeustilan, jolle kukaan ei voi mitään. Tilanteet, käänteet ja ohjeistukset muuttuvat päivästä ja viikosta toiseen. Poikkeustila hankaloittaa kaikkien elämää ja aiheuttaa paljon harmia – ei vähiten riskiryhmiin kuuluville.

 

Meillä kaikilla on velvollisuus pyrkiä huolehtimaan toistemme terveydestä – myös siirtolapuutarhassa!

 

Pertti Laitila

puheenjohtaja

Suomen Siirtolapuutarhaliitto ry

19.3.2020 12:00

Puutarhaliiton tiedote 19.3.2020


Moni on linnoittautunut kotiinsa ja nettiselaimet ovat olleet ahkerassa käytössä. Puutarhaliitosta suositellaan, että median kulutusta vähennetään, ja vapautuva aika käytetään yhdessä tekemiseen ja puutarhaharrastamiseen. Sekä keho että mieli voivat silloin paremmin.

Moni on käyttänyt aikaansa uutisten ja sähköisten medioiden seuraamiseen tunteja. Suositeltavaa olisi rajata passiivista mediaseurantaa korkeintaan tuntiin vuorokaudessa. Kotielämästä voi nauttia monella aktiivisella tavalla turhautumisen sijasta. Uutisten vastapainoksi kannattaa aloittaa uusi hyvää vointia edistävä puutarhaharrastus kodissa ja sen lähipiirissä. Tämä on erityisen tärkeää perheissä, joissa on lapsia ja nuoria.

Kotoilusta voi ottaa kaiken hyvän irti. Kerrankin on aikaa olla yhdessä ja tehdä asioita, joista muulloin ei ehdi nauttia. Aikaa kannattaa käyttää yhdessä tekemiseen, esimerkiksi hyvän kasvispainotteisen ruoan laittamiseen. Siinä sivussa, kevätauringon lisääntyessä, on myös paras hetki startata kotitarveviljely.

Kasvikset vahvistavat

Ruokakaupoista löytyy erinomaisia kasvisraaka-aineita ruoanlaittoon. Monta tuotetta löytyy vielä kotimaisena joko tuoreena tai pakastettuna. Vihannekset, hedelmät ja marjat ovat terveellistä syötävää, ja niitä nauttimalla voi vahvistaa omaa immuniteettiään. Kasvisten vitamiinit, hivenaineet ja muut hyödylliset ainesosat kuten antioksidantit parantavat tutkitusti vastustuskykyä ja oloa. Muun muassa korkeaan verenpaineeseen auttaa Dash-ruokavalio, jossa pääraaka-aineina ovat kasvikset ja vähärasvaiset maitotaloustuotteet. Itse valmistettu ruoka myös maistuu hyvältä. Ruokahetket yhdistävät perhettä ja lähipiiriä.

Kotiviljelyä ja taimikasvatusta

Tänä keväänä oma piha, parveke ja ikkunalaidat kannattaa ottaa aikaisempaan tehokkaampaan käyttöön. Maalis- ja huhtikuu ovat parasta taimien esikasvatusaikaa, joten siemenet on hyvä laittaa itämään. Tarjolla kaupoissa on monenlaisia siemeniä ja kotiviljelytarvikkeita niin kukkien kuin vihannesten kasvattamiseen. Lisäksi valmiita taimien ja kasvien valikoima puutarha-alan myymälöistä kasvaa viikko viikolta. Ohjeita puutarhaharrastamiseen ja viljelyyn löytyy sekä alan harrastajalehdistä että sähköisistä medioista.

Kotiviljely on erinomaisen mukavaa ja mielenkiintoista puuhaa perheenjäsenten kesken. Kotiin kannattaa hankkia viihtyisyyttä lisäävää kotivihreää: kukkivia kasveja, yrttejä ja viherkasveja. Niiden hoitaminen ja kasvun seuraaminen on mukavaa ja hyödyllistä- Lisäksi ne tuovat uutta positiivista ajateltavaa aikana, jolloin monet uutiset ahdistavat. Kasvun seuraaminen antaa uskoa tulevaan ja on erityisen tärkeää yksinäisille ja vanhoille ihmisille, joiden elinpiiri kaventuu huomattavasti nykyisten rajoitusten vuoksi. Hyvä tuliainen monelle on kukkakimppu tai kotivihreä, joka ilahduttaa neljän seinän sisälle joutuneita.

Ulos viljelemään

Kasvukauden alkaessa oman pihan ja parvekkeen voi muuttaa kasvien avulla viihtyisäksi keitaaksi. Nyt on suunnittelun aika. Tunnetusti puutarhatyöt edistävät hyvinvointia ja lisäävät sopivasti fyysistä aktiivisuutta.  Puutarhassa ja luonnossa liikkuminen laskevat verenpainetta ja stressiä. Samalla myös mieli virkistyy, kun seuraa kevään etenemisen ja kasvun ihmettä.

 

Lisätietoja: toimitusjohtaja Timo Taulavuori,  timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi, p. 040 745 3005

Hyötyä ja hyvinvointia puutarhasta! Puutarhaliitto haluaa parantaa suomalaisten hyvinvointia tasokkaan puutarhatuotannon, terveyttä edistävien tuotteiden, viihtyisien viheralueiden ja innostavan puutarhaharrastuksen kautta. Tavoitteena on edistää yritys- ja harrastustoiminnan elinvoimaisuutta. 

16.3.2020 15:30

Tänään hallitus on päättänyt keskeyttää lähiopetuksen oppilaitoksissa kouluista korkeakouluihin keskiviikosta 18.3. alkaen 13.4. asti.

Siirtolapuutarhaliiton perinteisen Lepaan kurssin kurssikirje lähetettiin ilmoittautuneille (22 viljelijää, 12 yhdistyksestä) viime viikolla. Nyt joudumme valitettavasti ilmoittamaan, että kovasti odotettu kurssi on peruttu.

Kurssin opettaja, Eija Rekola, oli tänään alkuiltapäivästä keskustellut esimiehensä kanssa liiton tämän kevään kurssin kohtalosta. He olivat päätyneet siihen, että Siirtolapuutarhaliiton puutarhakurssi 20.-24.4.2020 peruutetaan. Tällä hetkellä kukaan ei tiedä, miten COVID-19 -viruksen leviäminen maassamme etenee - ja millä aikataululla. 

Jahka virustilanne tasaantuu, niin liitto ryhtyy selvittämään Lepaan kanssa voitaisiinko kurssi mahdollisesti järjestää syksyllä, vai käykö nyt tänä vuonna niin onnettomasti, että pitkän perinteen omaava kurssi siirtolapuutarhureille jää pakosta vuodeksi tauolle. 

Kurssin peruuntuminen on erityisen valitettava asia niille, jotka olivat järjestäneet itselleen kurssiviikoksi lomaa. Mutta tilanne maassamme on nyt täysin poikkeuksellinen, ja jokaisen suomalaisen terveydestä huolehtiminen on ensisijaisen tärkeä asia kaikille.

Nyt peruutetulle kurssille ilmoittautuneet tulevat saamaan seuraavasta kurssista tietoa ennen muita.

 

13.3.2020 12:00

COVID-19 -viruksen aktiivisen leviämisen vuoksi on annettu ohjeet välttää matkustamista ja kokoontumista, mikäli se ei ole aivan välttämätöntä.

Liiton jäsenyhdistykset ovat toivoneet, että liitto ottaisi kantaa kokoontumisiin, nyt kun koronavirus on levinnyt pandemiaksi.

Liiton puheenjohtajan Pertti Laitilan suositukset ja terveiset ovat luettavissa alla.

***

Harrastekerhot

Mikäli mahdollista suosittelisin toistaiseksi pitämään taukoa erilaisten harrastekerhojen - joita monella yhdistyksellä on - kokoontumisissa.

Hallitusten kokoukset

Samoin hallitusten kokouksia olisi syytä pitää esimerkiksi sähköpostitse tai siirtää tulevaisuuteen, mikäli se vain suinkin on mahdollista.

Yhdistysten sääntömääräiset kokoukset

Yhdistyksen sääntömääräiset kokoukset ovat hieman eri juttu. Siitä lisätietoa alla.

Liittosihteeri kysyi sääntömääräisten kokousten järjestämisestä Patentti- ja rekisterihallituksesta – mutta siellä ei oteta kantaa yhdistyslain tai yhdistysten sääntöjen tulkintaan. Liitto ei saanut vastausta myöskään oikeusministeriöstä. Siellä mentiin lain taakse, ja painotettiin yhdistysten sääntöjen kirjauksia.

Kysyessämme asiaa yhdistystoiminnan konkarilta, Kari Loimulta, hän suosittelee kokousten lykkäämistä, kunnes koronavirustilanne on rauhoittunut.

 • Kokous täytyy pitää säännöissä määrättynä aikana. Jos sitä ei jostakin syystä silloin pidetä, on se pidettävä myöhemmin ilmoitettavana aikana. Kokouksen siirtymisellä ei ole mitään vaikutusta siinä tehtävien päätösten laillisuuteen. 
 • Tässä tilanteessa voi olla järkevää lykätä kevät-/vuosikokouksia tuonnemmaksi. Se osoittaa myös, että hallitus omalta osaltaan kantaa huolta yhdistyksen jäsenten terveydestä. Normaalitilanteessa kevätkokouksen asioiden käsittelyllä ei ole kiirettä, eikä aiheudu mitään haittaa, vaikka päätökset tehtäisiinkin sääntömääräistä hieman myöhemmin.
 • Kokous tulee pitää ajallaan, jos esimerkiksi kaupunki vaatii yhdistykseltä vahvistetun tilinpäätöksen, hallitusta epäillään huolimattomuuksista tai väärinkäytöksisistä tai kuluvan vuoden toimintasuunnitelmaan ja/tai talousarvioon esitetään suuria muutoksia tms.

Edellä mainituista syistä päätin tänään perua liiton yhdistystoiminnan kurssin 'Eurot ojennukseen' joka olisi järjestetty la 28.3.2020 Hotelli Arthurissa Helsingissä. Kurssille ilmoittautuneilta on jo nyt tullut peruutuksia, ja tällä hetkellä kenelläkään ei ole tietoa siitä, mikä tartuntatilanne tulee olemaan kahden viikon päästä.Peruuttamispäätös piti tehdä tänään, jotta liitolle tuosta peruutuksesta aiheutuvat kustannukset jäisivät minimiin.

Ystävällisesti,

Pertti Laitila, SSpl:n puheenjohtaja

7.3.2020 12:00

Yleiskokouksessaan Luxemburgissa Kansainvälinen Siirtolapuutarhaliitto on 7.3.2020 myöntänyt turkulaiselle Kupittaan siirtolapuutarhalle diplomin sosiaalisesta toiminnasta. Kupittaan Rpy on pääyhteistyökumppani 'Multaa ja Mukuloita - luontomerkityksiä ja ilmiöoppimista kaupunkipuutarhassa' -hankkeessa. Kesäkuussa 2019 alkanut hanke jatkuu vuoden 2021 kesälle. Hankkeen omistaja on Sateenkaari Koto ry. ja hanke on saanut rahoitusta Opetushallitukselta.

Diplomi luovutetaan elokuun lopussa Helsingissä järjestettävässä Study Session -tapahtumassa.

Lue lisää hankkeesta täältä.

KUULUMISIA från koloniträdgårdsförbundet

https://www.siirtolapuutarhaliitto.fi/?x171799=296854