5.7.2021 12:00

Elokuun viimeisenä viikonloppuna järjestetään Siirtolapuutarhaliiton liittokokous, joka on ylin päättävä elin. Kokouksessa liitolle valitaan puheenjohtaja sekä hallituksen varsinaiset jäsenet (10) ja varajäsenet (5). Jokainen jäsenyhdistys voi esittää kokoukselle omat ehdokkaansa. Liiton hallituksella on vuosittain kaksi sääntömääräistä kokousta sekä lisäksi tarvittaessa ylimääräisiä kokouksia.

Uusi hallitus pitää järjestäytymiskokouksensa syyskuussa. Ko. kokouksessa valitaan liitolle varapuheenjohtajat, joilla on omat, liiton säännöissä määritellyt vastuualueensa. Myös muilla hallituksen jäsenillä on omat, erikseen määritellyt vastuualueensa. Järjestäytymiskokouksessa valitaan myös työvaliokunta, jonka kokoonpano on puheenjohtaja, varapuheenjohtajat, kaksi hallituksen varsinaista jäsentä sekä liittosihteeri. Työvaliokunnalla on vuosittain noin 10 kokousta, joista osa on lyhyitä sähköpostikokouksia.

Erikseen nimettyjä aihealueita edistävät liiton työryhmät, jotka nimitetään hallituksen järjestäytymiskokouksessa. Jokaisella työryhmällä on oma edustajansa liiton hallituksessa. Olisi erittäin tärkeää, että työryhmissä saataisiin mahdollisimman kattavasti kuuluviin ”kentän ääni”, eli että työryhmien jäsenenä olisi ko. aihealueista kiinnostuneita viljelijöitä eri puolilta maata. Työryhmillä on yleensä muutama kokous vuodessa, ja kokoukset voidaan toteuttaa verkkokokouksina. 

Jos sinua kiinnostaa osallistuminen johonkin työryhmään, niin kerro kiinnostuksestasi liittosihteerille, jolta voit myös kysyä lisätietoja (info@siirtolapuutarhaliitto.fi).

Viestintäryhmä

Ensi vuonna alkavan uuden liittokokouskauden aikana viestintäryhmän tulisi päivittää liiton viestintästrategia – mitä, kenelle ja mitä kanavaa käyttäen. Tyhjältä pöydältäkin saa aloittaa. Jatkossa viestintäryhmä tekee liitolle vuosittaiset viestintäsuunnitelmat. Jos työryhmän jäsenillä on palava halu kirjoittaa mediatiedotteita, niin se olisi kovin tervetullutta. Viestintäryhmän agendalla on myös liiton verkkosivusto, joka kaipaa uudistamista.

Ympäristöryhmä

Liiton Kestävää kesänviettoa kaupungissa –hanke jatkuu. Ympäristöryhmän tavoitteena on luonnon kantokykyä kunnioittavien elämämuotojen sekä ekologisesti kestävän siirtolapuutarhayhteisön edistäminen. Väistyvä ympäristöryhmä tulee jättämään uudelle ryhmälle ehdotuksia ja askelmerkkejä, joiden edistämiseen uusi ryhmä voi muodostaa oman kantansa.

Jäsentyöryhmä

Liiton jäsenpalvelujen kehittäminen on ensiarvoisen tärkeä asia. Mitä yhdistykset ja viljelijät toivovat liitolta – ja miten toiveet voidaan toteuttaa? Hyvät ja kattavat jäsenpalvelut ovat edellytys sille, että yhdistykset jatkossakin haluavat olla liiton jäseniä, ja kenties niillä voitaisiin houkutella jäseneksi myös sellaisia yhdistyksiä, jotka eivät nyt ole liiton piirissä.

Siirtolapuutarha-lehden toimitusneuvosto

Palkitun lehtemme kehittämisestä ja sisällön ideoinnista vastaa toimitusneuvosto, vaikka yksittäisten numeroiden käytännön junailu on lehden toimituksen käsissä. Olisi tärkeää, että lehden sisältö olisi aidosti valtakunnallista, ja jotta tuo voidaan toteuttaa, tarvitaan sekä tietoa että ideoita eri puolilta Suomea.

Muut työryhmät

Tarvittaessa liiton hallitus voi nimetä muitakin työryhmiä – joko koko liittokokouskaudelle tai edistämään jotakin tiettyä projektia.

29.6.2021 12:00

Muistathan, että Siirtolapuutarhaliiton jäsenyhdistyksen jäsenenä saat alennusta Kotipuutarha-lehden tilaushinnasta?

Lue lisää (klikkaa linkkiä)

14.6.2021 12:00

Siirtolapuutarha-lehti valittiin vuoden 2020 parhaaksi ammatti- ja järjestölehdeksi.Valinnan teki Aikakausmedian Edit-kilpailun tuomaristo.

Valintaansa tuomaristo perusteli seuraavasti:

"Lehden toimituksella on selkeästi syvä ymmärrys omasta kohdeyleisöstä, sen kehityksestä ja tarpeista. Vuonna 2020 uudistunut lehti on sisällöltään ja taitoltaan lukijoidensa näköinen; se on monipuolisesti ajankohtainen, asiantunteva ja sisältää paljon hyödyllistä tietoa. Lehden yleisilme on paperia ja käytettyjä kasvivärejä myöten brändiä tukeva. Tehdyillä muutoksilla on huomioitu uuden, nuoremman lukijakunnan kiinnostus siirtolapuutarhamaailmaan."

Videon, jossa Siirtolapuutarha-lehden toimittaja Pirjoliisa Laurén kertoo siirtolapuutarhaharrastuksesta voit katsoa täältä (klikkaa linkkiä).

10.6.2021 12:00

Sunnuntaina 13.6.2021 oli tarkoitus järjestää Helsingissä, Marjaniemen siirtolapuutarhassa, liiton alueellinen kurssi aiheesta 'Vieraslajien torjunta ja sitä koskevat asetukset'. Kurssi joudutaan valitettavasti perumaan, koska ilmoittautumisia oli vain kourallinen.

Jos kaipaat tietoa vieralajiesta, niin löydät lisätietoa liiton YouTube-kanavalta. Sinne on julkaistu 9.4.2019 vieralajiseminaarin ammattilaisten puheenvuorot, pilkottuna puhujakohtaisesti.

Kanavan löydät täältä (klikkaa linkkiä). 

7.6.2021 12:00

Hyphen on Kansainvälisen Siirtolapuutarhaliiton julkaisema sähköinen lehti, joka ilmestyy kolme kertaa vuodessa.

Lehden numero 73 sisältö

Sivuilla 4-5 on juttu siitä, mistä SSpl on ylpeä.

 

 • Pääkirjoitus

Tästä olemme ylpeitä - miksi?

 • Suomi: Olemme ylpeitä vuosittaisesta puutarhakurssistamme
 • Ruotsi: Olemme ylpeitä kestävän puutarhanhoidon ohjelmastamme
 • Ranska: Olemme ylpeitä suunnittelutoimistostamme
 • Ranska: Olemme ylpeitä tieteellisestä toimeksiannostamme
 • Luxemburg: Olemme ylpeitä siirtolapuutarhaliikkeestä koronapandemian aikana sekä sen lukuisistä toiminnoista 
 • Itävalta: Olemme ylpeitä naisten asiantuntijaryhmien panoksesta siirtolapuutarhaliikkeen kehittämisessä

Diplomit

 • Örebron (SE) siirtolapuutarhayhdistys "Älvtomta" sai diplomin innovatiivisesta hankkeesta
 • Tukholman (SE) siirtolapuutarhayhdistys "Orten odlar" sai diplomin innovatiivisesta hankkeesta
 • Belvaux'n (L) siirtolapuutarhayhdistys "Amis de la Fleurs" sai sai diplomin innovatiivisesta hankkeesta
7.6.2021 12:00

Puutarhaliiton tiedote 7.6.2021


Lämmin alkukesä on varmistanut sen, että myös pohjoisimman Suomen puutarhat ovat parhaimmillaan sunnuntaina 20. kesäkuuta. Silloin vietetään kymmenennen kerran suosittua, valtakunnallista Avoimet Puutarhat -tapahtumaa. Tapahtumaan on ilmoittautunut 550 puutarhakohdetta siirtolapuutarhoista metsäpuutarhoihin.

Hyväntuulinen tapahtuma kutsuu vieraita julkisiin ja myös yksityisiin puutarhoihin, joihin voi käydä tutustumassa etukäteen tapahtumasivulla. Karttasovelluksen avulla lähiseudulta voi etsiä mielenkiintoisia kohteita. Hyvän reittisuunnitelman avulla päivässä ehtii vierailla useammassakin mielenkiintoisessa kohteessa.

Juhannusta edeltävänä sunnuntaina 20. 6. 2021 puutarhat ovat avoinna klo 12.00 – 17.00. Moniin puutarhakohteisiin pääsee tutustumaan ainoastaan tuona tapahtumapäivänä, jolloin teemana on Opitaan yhdessä puutarhassa, kertoo tapahtumavastaava Timo Taulavuori Puutarhaliitosta. Hän kannustaa kävijöitä aktiivisesti etsimään uusia ideoita ja vinkkejä puutarhakäynnillä.

Pionien loistoa?

Puutarhoissa löytyy innostuneiden puutarhaharrastajien lisäksi tänä vuonna kukkivia ruusuja, monia pensaita ja perennoja. Lämmin alkukesä on vauhdittanut myös puutarhojen kuningattaria, pioneja kukkimaan. Niiden ihmeellisiä värejä ja kukintoja pääsee ihailemaan monissa kohteissa. Hyötykasviharrastajat puolestaan saattavat löytää jo ensimmäiset sadonkorjuuvaiheeseen ehtineet vihannekset niin kasvihuoneista kuin avomaalta. Useissa puutarhoissa kannattaa hetken hengähtää ja nauttia kuppi kahvia ihaillen kotipuutarhureiden töiden tuloksia.

Tapahtuman järjestävät yhdessä Puutarhaliitto ry ja Svenska Trädgårdsförbundet rf. Tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Ljudmila ja Nikolai Borisoffin puutarhasäätiöt sekä Kotipuutarha-lehti ja Kekkilä. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä eurooppalaisen Rendez vous aux Jardins-verkoston kanssa.

Lisätietoja:

Tapahtumavastaava Timo Taulavuori Puutarhaliitto ry, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi p. 040 745 3005

Tapahtumakoordinaattori Sanne Wikström, Svenska trädgårdsförbundet rf sanne.wikstrom@tradgard.fi p. 045 665 4956

Tapahtumaan osallistuvat liiton jäsenyhdistysten puutarhat näet täältä.

31.5.2021 12:00

Liiton toimisto noudattaa kesäaikaa kesä-elokuussa ja palvelee puhelimitse ti-to klo. 10-14. 

24.5.2021 12:00

Puutarhaliiton tiedote

Luonnonmukaiset puutarhat kiinnostavat

Puutarhaharrastaminen kiinnostaa yhä useampaa suomalaista. Yli puolelle meistä se on tärkeä harrastus, jonka merkitys on korostunut viime ja tänä vuonna kaikkien ikäryhmien osalta. Harrastus tuo mielekästä tekemistä, minkä lisäksi se on luonut myös turvaa ja vakautta arkeen. Viime aikoina puutarhan luonnonmukaisuus on noussut yhä tärkeämmäksi puutarhaideologiaksi.

Uudet tuulet puhaltavat pohjoismaisessa puutarhaharrastamisessa, kertoo Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori. Yhä useampi puutarhuri arvostaa luonnonmukaisuutta ja pyrkii oman harrastuksensa avulla lisäämään puutarhan elinvoimaisuutta ja suojelemaan ympäristöään. Hyvän puutarhurin arvostusta ei enää saa kitkemällä voikukat nurmikostaan tai myrkyttämällä puutarhakäytävät täysin kasvivapaiksi. Sen sijaan hyvä harrastaja lisää luonnon biodiversiteettiä ja valitsee puutarhaansa tuotteita, jotka parantavat muun muassa maan elinvoimaisuutta.

Boheemit puutarhat tulevat

Uudet boheemit puutarhat ovat monilajisia, jolloin niissä näkyy luonnonkiertokulku vuosien ja kasvukausien välillä. Ne ovat visuaalisesti monilajisina myös kauniita. Omistajilleen niissä riittää seurattavaa, ja muullekin luonnon eliöstölle ne ovat kiinnostavampia kuin vähälajiset vastaavat. Boheemissa puutarhassa tärkeintä on maanpeittävyys ja se, että puutarha elää voimakkaasta vuodenaikojen mukana, samalla niitä korostaen.

Tärkeää on se, että kukkivia kasveja on puutarhassa koko kasvukauden ajan. Kotipuutarhat ovat nykyisin esimerkiksi perhosten ja mehiläisten kannalta niiden tärkeimpiä elinalueita muiden ympäristöjen muuttuessa vähälajisemmiksi. Kukkivien kasvien osalta kannattaa suosia vähemmän jalostettuja ja yksinkertaisempia lajikkeita, joista hyönteispölyttäjät pystyvät löytämään mettä ja siitepölyä ruoakseen.

Puutarhassa voidaan viljellä sen samoissa osissa kerroksittain niin hyötykasveja kuin koristekasveja, jatkaa Taulavuori. Hedelmäpuun alla kukkivat ensimmäiset kevätkukkijat. Myöhemmin kesällä sieltä kerätään joko villiyrttejä ruoanlaittoon tai sinne istutetaan muita puutarhakasveja syyssatoa tuottamaan. Kasvipeitteinen maa sitoo ilman hiilidioksidia koko kasvukauden ajan hidastaen ilmastonmuutosta. Samalla tämä peitteisyys suojaa maata eroosiolta paremmin kuin maa, joka on osan vuodesta paljaana.

Kukat kuuluvat nurmikkoonkin?

Luonnonmukaisen puutarhan nurmikkoalueilla saavat kukkia apilat ja voikukat, ja osa nurmialueista muutetaan kukkiviksi kedoiksi. Ratamot ja monet matalat kasvit sopivat kukkimaan oleskelualueilla. Mesipistiäisten, perhosten ja muiden hyötyhyönteisten menestyessä puutarhassa, sen sato paranee ja esimerkiksi lintujen lajikirjo lisääntyy.

Kierrätystä

Kotitalouden ja puutarhan eloperäinen jäte kierrätetään hakettamalla ja kompostoimalla se uudelleen kasvien käyttöön parantaen näin maaperän elinvoimaisuutta ja maanperän eliöiden määrää. Kasvukuntoa ylläpidetään kierrättämällä eloperäistä ainesta ja huolehtimalla muun muassa siitä, että muoveja ei päädy maahan, vaan se kierrätetään jäteasemille. Myös ns. En muokkaa -viljely yleistyy. Siinä maata ei juurikaan muokata, vaan tämän työn hoitavat maaperän eliöstö ja kasvien juuret. Maan eloperäisyydestä, eliöstön ja kasvien hyvinvoinnista pitää huolta säännöllisesti lisätty eloperäinen kate.

Pohjoismaisen boheemin puutarhan osana on röty- tai metsäpuutarha, jossa heinät, kivet, lahopuu ja kannot tarjoavat linnuille, hyönteisille ja muille eliöille ruokaa, turva- ja lisääntymispaikkoja. Lähialueiden antia kuten marjoja ja sieniä voidaan hyödyntää ruoantuotannossa muuttaen lähialueita niille suotuisiksi metsäpuutarhoiksi.

Hallittua hallitsemattomuutta ja helppohoitoisuutta

Usein boheemipuutarha on helppohoitoinen, mitä suomalaiset puutarhaharrastajat arvostavat toisena tärkeänä asiana ominaisuutena luonnonmukaisuuden ohella. Tällainen skandinaavinen puutarha eroaa monista muista puutarhoista hallitulla hallitsemattomuudella. Puutarhurin tärkein tehtävä on toimia puutarhan kapellimestarina. Antaa tilaa erilaisille puutarhan kasveille ja eläimille.

Puutarhuri auttaa kasvuunlähdössä ja kasvien kehittymisessä. Myös julkisissa puutarhoissa tällaiset dynaamiset istutukset ovat yhä suositumpia. Pihan ilme muuttuu luonnollisesti vuosien varrella, jolloin puutarhurin tehtäväksi jää tilan ja valon antaminen sen kaikille maanpäällisille ja -alaisille asukkaille. Usein miten hoitotoimina riittävät vuosittaiset leikkaukset sekä vieraslajien ja muiden tilaa valloittavien kasvien hävittäminen niin, että monilajisuus säilyy.

Puutarhaliiton puutarhayhdistysten vuoden teemana on Ekotekoja puutarhassa. Näin kotipuutarhurit haluavat edistää luonnonmonimuotoisuutta ja elinvoimaisuutta sekä kannustaa suomalaisia viheriöittämään ja tekemään ympäristöstään viihtyisämpää. Puutarhaliiton jäseninä on yli 50 harrastajapuutarhayhdistystä ympäri Suomea.

Lisätietoja:

Timo Taulavuori, toimitusjohtaja, puutarha-agronomi, Puutarhaliitto ry, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi, p. 040 7453005.

21.5.2021 12:00

Laki väliaikaisesta poikkeamisesta osakeyhtiölaista, asunto-osakeyhtiölaista, osuuskuntalaista, yhdistyslaista ja eräistä muista yhteisölaeista astui voimaan 8.5.2021. Yhdistysten kannalta olennaisia asioita ovat poikkeuslakiin kirjatut kevään 2021 kokousten siirtämisen sekä säännöistä poikkeavien kokousjärjestelyjen mahdollisuus. Laki on voimassa kesäkuun 2022 loppuun asti.

Lakiteksti on kokonaisuudessaan luettavissa täällä: https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2021/20210375

 

Kokouksen siirtäminen

Uuden poikkeuslain mukaan yhdistyksen kokous, joka yhdistyksen sääntöjen määräyksen mukaan tulisi järjestää elokuun 2021 loppuun mennessä, voidaan sääntöjen estämättä pitää syyskuun 2021 loppuun mennessä. Sama määräaika koskee myös yhdistysten ylimääräisiä kokouksia.

Säännöistä poikkeavat kokousjärjestelyt

Yhdistyksen hallituksen tulee huolehtia siitä, että kaikilla jäsenillä on käytännössä riittävä mahdollisuus osallistua yhdistyksen kokouksen päätöksentekoon koronaepidemiasta huolimatta. Tällöin voi olla tarpeen sallia osallistuminen asiamiehen tai etäyhteyden välityksellä.

Yhdistyslaki edellyttää, että jokaisella yhdistyksen jäsenellä pitää olla oikeus osallistua yhdistyksen kokoukseen niin halutessaan. Näin ollen yhdistys ei voi kieltää ketään osallistumasta. Yhdistys ei myöskään voi pakottaa kaikkia osallistumaan etäyhteyden kautta – etäosallistuminen on aina vain vaihtoehto.

Yhdistyksen hallitus voi poikkeuslain nojalla edellyttää ennakkoilmoittautumista yhdistyksen kokoukseen, joka pidetään viimeistään 30.6.2022. Kokoukseen ilmoittautumisen määräpäivä voi olla kaksi viikkoa ennen tai sitä lähempänä kokousta. Aika, jolloin kokouskutsu on viimeistään lähetettävä, lasketaan ilmoittautumisen viimeisestä määräpäivästä.

Yhdistyksen hallitus voi sallia jäsenille etäosallistumisen (osallistuminen kokoukseen postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla), vaikka sitä ei olisi säännöissä sallittu. Tämä on voimassa 30.6.2022 asti.

Poikkeuslaki mahdollistaa sen, että yhdistyksen hallituksen päätöksellä kokouksissa voidaan käyttää asiamiestä, vaikka sellainen ei yhdistyksen sääntöjen mukaan olisi mahdollista. Lisäksi valtuutettu saa valtuuttaa toisen valtuutetun käyttämään oikeuttaan kokouksessa. Kuitenkin yksi asiamies voi kokouksessa edustaa maksimissaan 10 % kokouksessa edustettujen jäsenten tai valtuutettujen yhteenlasketusta äänimäärästä.

Kokoontumisrajoitukset

Aluehallintoviraston tämänhetkinen linjaus on, että yhdistysten kokouksiin, joihin lähtökohtaisesti voivat osallistua vain jäsenet sekä kutsuttuina eräät muut, ei sovelleta yleisötilaisuuksia koskevia kokoontumisrajoituksia.

Vaikka kokoontumisrajoitukset eivät koske kokouksia, tartuntatautilain pykälän 58 c määräykset terveysturvallisuudesta koskevat kokouksen järjestäjää, eli yhdistyksen hallitusta.

Tartuntatautilaissa säädetään seuraavat minimivaatimukset, joita on noudatettava kokoustiloissa:

 • osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen
 • osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet
 • tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan sen lisäksi, mitä muualla kyseisen toiminnan osalta puhdistamisesta säädetään
 • osallistujien oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi, kuin on mahdollista ja istumapaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.

Lisäksi AVI suosittelee, että tiloissa käytetään myös muita THL:n ja OKM:n ohjeessa mainittuja keinoja koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Ohjeet ovat luettavissa täällä: https://bit.ly/30Mrm2n

 

Liitto suosittelee, että jokaisen yhdistyksen hallitus miettii, minkälainen kokouksen pitotapa on kaikki jäsenet huomioiden järkevin ja millaiset tilat kokouksen pitämiseen on käytössä. Olennaisinta on se, että kokous ei vaaranna jäsenten terveyttä.

 

Pertti Laitila

puheenjohtaja

Suomen Siirtolapuutarhaliitto ry

16.4.2021 12:00

Muovia maaperässä – Puutarhan muovi-ilta ti 27.4.2021 klo. 16:45

Hyötykasviyhdistys ja Suomen Siirtolapuutarhaliitto järjestävät tilaisuuden, jossa pohditaan mitä muovi vaikuttaa puutarhan maaperässä. Mitä tarkoittaa biohajoavuus? Onko maaperään upotettaville ja katteena käytettäville ”kankaille” vaihtoehtoja. Miksi niitä pitää upottaa maaperään?

Ohjelma:

• 16.45 Millaisia muoveja puutarhoissa on käytössä ja miksi niitä käytetään. Onko vaihtoehtoja. Biologi Leena Luoto, Hyötykasviyhdistyksen hallituksen vpj, Flowerpecker tmi

• 17.15 Mikromuovit maaperässä, erikoistutkija Salla Selonen, Syke

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton, eikä tarvitse ilmoittautua. Pääset mukaan tämän linkin kautta.

15.4.2021 12:00

Hyötykasviyhdistys järjesti 13.4.2021 webinaarin Hyvinvoiva maaperä, hyvinvoiva puutarha. Siirtolapuutarhaliitto oli yksi tapahtuman yhteistyökumppaneista.

Webinaarin aiheet:

 • Maaperän kasvukunto
 • Orgaanisen aineksen merkitys maan kasvukunnolle
 • Mikromuovit maaperässä
 • Sienijuuren ja mikrobien merkitys puutarhakasveille
 • Torjunta-ainejäämien hallinta kierrätyslannoitteissa ja kasvualustoissa
 • Maaperän kunnon määrittäminen

Webinaaritallenne on katsottavissa täällä.

18.3.2021 12:00

Puutarhaliiton tiedote


Kesää ja Avoimia puutarhoja odottaen!

Vuoden suosituin puutarhatapahtuma Avoimet Puutarhat järjestetään kymmenennen kerran sunnuntaina 20. 6. 2021 klo 12 – 17. Tämä valtakunnallinen tapahtuma on houkutellut vuosien mittaan kymmeniä tuhansia vierailuja satoihin yksityisiin ja julkisiin puutarhoihin ympäri Suomea.

Koronavuosi on lisännyt kiinnostusta puutarhaharrastamista kohtaan. Moni harrastaja on innostunut kunnostamaan vanhaa puutarhaansa uuteen malliin, ja useat ovat myös loihtineet kokonaan uusia pihakokonaisuuksia. Vuoden 2021 eurooppalaisena teemana on Opitaan yhdessä puutarhassa! Teeman avulla innostetaan puutarhan omistajia siirtämään osaamistaan vierailijoille ja myös päinvastoin. Puutarhaharrastamisen mielenkiintoisin puoli onkin se, että se tarjoaa loputtoman määrän uutta opittavaa ja koettavaa vuosittain, sillä erilaiset vuodet tuovat omat ilonsa ja haasteensa harrastajille.

Ilmoittautuminen on alkanut

Nyt on aika ilmoittaa oma puutarhansa mukaan teemapäivään luomalla profiili www.avoimetpuutarhat.fi -sivuille. Tapahtuman sivut toimivat myös ympärivuotisina puutarhamatkailusivustoina, minne voi luoda profiilin myös kevään ja kesän matkailukohteena. Profiiliin liitetään esittelykuvia ja perustiedot puutarhakohteesta.

Tapahtuma toteutetaan koronaturvallisuus huomioiden niin, että osallistuville puutarhoille lähetetään ohjeet turvallisen tapahtuman toteutukseen kesäkuun alussa. Viime vuonna suosion saaneet Avoimet puutarhat kotisohvalla -kierrokset toteutetaan myös yleisön toiveesta, jolloin puutarhansa voi avata myös virtuaalisesti. Tarkemmat ohjeet APK-osallistumiseen julkaistaan loppukeväästä.

Tapahtuman järjestävät yhdessä Puutarhaliitto ry ja Svenska Trädgårdsförbundet rf. Tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Ljudmila ja Nikolai Borisoffin puutarhasäätiöt sekä Kotipuutarha-lehti ja kasvualustoistaan ja lannoitteistaan tunnettu Kekkilä BVB.

 

Lisätietoja:

www.avoimetpuutarhat.fi ja www.oppnatradgardar.fi 

Tapahtumavastaava Timo Taulavuori Puutarhaliitto ry, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi p. 040 745 3005

Tapahtumakoordinaattori Sanne Wikström, Svenska trädgårdsförbundet rf, sanne.wikstrom@tradgard.fi p. 045 665 4956

 

18.3.2021 12:00

Aikakausmedian Editkilpailussa oli vuoden 2020 osalta 15 eri sarjaa, joista toimituksellisia sarjoja oli 14 ja markkinoinnillisia sarjoja 3. Siirtolapuutarha-lehti pääsi kolmen parhaan joukkoon toimituksellisessa sarjassa 'Ammatti- ja järjestömediat'.

Tänään julkistettiin voittajat, ja oma lehtemme voitti oman sarjansa!

Perustelut:

"Lehden toimituksella on selkeästi syvä ymmärrys omasta kohdeyleisöstä, sen kehityksestä ja tarpeista. Vuonna 2020 uudistunut lehti on sisällöltään ja taitoltaan lukijoidensa näköinen; se on monipuolisesti ajankohtainen, asiantunteva ja sisältää paljon hyödyllistä tietoa. Lehden yleisilme on paperia ja käytettyjä kasvivärejä myöten on brändiä tukeva. Tehdyillä muutoksilla on huomioitu uuden, nuoremman lukijakunnan kiinnostus siirtolapuutarhamaailmaan."

Olkaamme ylpeitä viime vuonna 85 vuotta täyttäneestä lehdestämme.

 

17.3.2021 12:00

Koronaan liittyvät ohjeistukset ja määräykset elävät koko ajan - jos ei ihan päivästä toiseen, niin kuitenkin viikosta toiseen. Liitto koosti alla olevaan tiedotteeseen päivitettyä ajankohtaista tietoa yhdistysten kokousten järjestämisestä poikkeusoloissa. Tiedotteessa on myös joitakin linkkejä, joiden avulla voi pureutua syvemmälle luotettaviin tietolähteisiin.

 

SIIRTOLAPUUTARHALIITON TIEDOTE 17.3.2021

 

Kokoontumisrajoitukset

Aluehallintovirasto julkaisi 15.3.2021 tiedotteen, jonka mukaan se on muuttanut tulkintaansa eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisun seurauksena: kokoontumisrajoitukset eivät enää koske mm. yhdistysten kokouksia. Linjaus on, että sääntömääräisiin kokouksiin, joihin lähtökohtaisesti voivat osallistua vain yhteisön jäsenet sekä kutsuttuina eräät muut, ei pääsääntöisesti enää sovelleta yleisötilaisuuksia koskevia kokoontumisrajoituksia.

AVI:n tiedote on kokonaisuudessaan luettavissa täällä: https://bit.ly/3liHW3x

Vaikka kokoontumisrajoitukset eivät enää koske kokouksia, tartuntatautilain pykälän 58 c määräykset terveysturvallisuudesta koskevat kokouksen järjestäjää, eli yhdistyksen hallitusta.

Tartuntatautilaissa säädetään seuraavat minimivaatimukset, joita on noudatettava kokoustiloissa:

 • osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen
 • osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet
 • tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan sen lisäksi, mitä muualla kyseisen toiminnan osalta puhdistamisesta säädetään
 • osallistujien oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi, kuin on mahdollista ja istumapaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.

Lisäksi AVI suosittelee, että tiloissa käytetään myös muita THL:n ja OKM:n ohjeessa mainittuja keinoja koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Ohjeet ovat luettavissa täällä: https://bit.ly/30Mrm2n

 

Kokouksen siirtäminen

Nyt 30.6.2021 asti voimassa oleva poikkeuslaki ei salli kokousten siirtämistä – toisin kuin keväällä 2020 voimassa ollut poikkeuslaki.

Oikeusministeriön nettisivujen ’Kysymyksiä ja vastauksia koronasta’ –osiossa ( https://bit.ly/38LJUUV ) asiasta kirjoitetaan (9.3.2021) näin:

Tällä hetkellä ei ole voimassa säännöstä lykkäysmahdollisuudesta. 

Kokouksen lykkäämisen ja kevät- ja syyskokousten yhdistämisen lainmukaisuus riippuu kokonaisarvioinnista, joka on yhteisön hallituksen tehtävä. Kokonaisarvioinnissa on otettava huomioon yhteisön yhtiöjärjestys tai säännöt päätettävistä asioista, osakas- tai jäsenkunnan terveydensuojelutarpeet sekä se, voiko lykkäyksestä aiheutua vahinkoa yhteisölle tai sen osakkeenomistajille tai jäsenille (ks. LaVL 2/2020 vp, s. 4 ja HE 117/2020 vp). Yleensä lykkäys tai kokousten yhdistäminen ei vaikuta päätösten pätevyyteen.

Oikeusministeriössä on parhaillaan valmisteltavana lakimuutos, joka sallisi yhteisöjen kevätkokousten lykkäämisen niin, että ne pidetään 30.9.2021 mennessä.

 

Yhdistyksen säännöistä poikkeavat kokousjärjestelyt

Yhdistyksen hallituksen tulee huolehtia siitä, että kaikilla jäsenillä on käytännössä riittävä mahdollisuus osallistua yhdistyksen kokouksen päätöksentekoon koronaepidemiasta huolimatta. Tällöin voi olla tarpeen sallia osallistuminen asiamiehen tai etäyhteyden välityksellä.

Yhdistyslaki edellyttää, että jokaisella yhdistyksen jäsenellä pitää olla oikeus osallistua yhdistyksen kokoukseen niin halutessaan. Näin ollen yhdistys ei voi rajata kokousten osallistujamäärää. Yhdistys ei myöskään voi pakottaa kaikkia osallistumaan etäyhteyden kautta – etäosallistuminen on aina vain vaihtoehto.

Yhdistyksen hallitus voi poikkeuslain nojalla edellyttää ennakkoilmoittautumista yhdistyksen kokoukseen, joka pidetään viimeistään 30.6.2021. Kokoukseen ilmoittautumisen määräpäivä voi olla kaksi viikkoa ennen tai sitä lähempänä kokousta. Aika, jolloin kokouskutsu on viimeistään lähetettävä, lasketaan ilmoittautumisen viimeisestä määräpäivästä.

Yhdistyksen hallitus voi sallia jäsenille etäosallistumisen, vaikka sitä ei olisi säännöissä sallittu. Väliaikainen laki on voimassa 30.6.2021 asti. Osallistumistapojen valinnassa ja kokousten käytännön toteuttamisessa on syytä huomioida, että etäosallistumisessa ei välttämättä voida todeta varmasti, ketkä kaikki kokoukseen tosiasiassa osallistuvat jäsenten ja mahdollisten asiamiesten lisäksi.

Poikkeuslaki mahdollistaa sen, että kokouksissa voidaan käyttää asiamiestä. Asiamiestä voidaan nyt käyttää, vaikka sellainen ei yhdistyksen sääntöjen mukaan olisi mahdollista. Poikkeuslain mukaan jäseniä voi asiamiehenä edustaa periaatteessa kuka tahansa. Sellainen rajoite poikkeuslaissa kuitenkin on, että yksi asiamies voi kokouksessa edustaa maksimissaan 10 % kokoukseen osallistuvista.

Oikeusministeriössä on parhaillaan valmisteilla esitys kokousmenettelyjä koskevan väliaikaisen lain eräiden säännösten voimassaolon jatkamiseksi. Ko. esitys on parhaillaan lausuntokierroksella ja sen arvioitu esittelyviikko on 16/2021. Esityksen mukaan poikkeussäännösten voimassaoloa jatkettaisiin 30.6.2022 asti. Poikkeussäännökset koskevat etäosallistumiskäytäntöjä ja asiamiehen käyttämistä sekä ennakkoilmoittautumista. Alkuperäinen ehdotus ei sisältänyt muita helpotuksia tai muutoksia kokousjärjestelyihin, mutta ehdotusta täydennettiin myöhemmin mahdollisuudella siirtää kokouksia.

Esitykseen voi tutustua täällä: https://bit.ly/3lsh2Gn

 

Liiton suositus

Jälkipuinnilta välttyäksemme tämänhetkisiä sääntöjä pitäisi noudattaa, sikäli kuin se suinkin on mahdollista, vaarantamatta jäsentemme terveyttä. Tartuntavaaran minimoimisen laittaisin tässä asiassa kaiken muun edelle. Lopullisen päätöksen yhdistyksen kokouksen järjestämisestä tekee sen hallitus.

Suosittelen lämpimästi etäosallistumista kokouksiin, niiltä, joille se teknisen osaamisen puitteissa on mahdollista. Kokouksenpitopaikkana ulkotilat sopivin etäisyyksin olisivat ehkä se turvallisin vaihtoehto, jota kannattaisi harkita nyt kevään edetessä. Tällä tavalla järjestetystä kokouksesta ei aiheudu yhdistykselle ylimääräisiä, ei-budjetoituja, kuluja kokoustiloista, äänitekniikasta ja sähköisen äänestämisen toteuttamisesta.

 

Pertti Laitila

puheenjohtaja

Suomen Siirtolapuutarhaliitto ry

4.3.2021 12:00

Ympäristöministeriön tiedote

Pelasta pörriäinen -kampanja valittiin Paras luontoteko 2019–2020 -kilpailun voittajaksi. Kampanja toi pölyttäjäkadon vakavuuden laajasti yleisön tietoisuuteen. Kunnianmaininnan kilpailussa sai Kokkolan kaupunki Kirkkolehdon kosteikon kunnostamisesta. Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n Suomen kansallinen komitea järjesti kilpailun jo kahdeksatta kertaa, tänä vuonna teemalla luontopohjaiset ratkaisut. Palkinnon luovutti ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

”Suomi on yhdessä maailman maiden kanssa sitoutunut pysäyttämään luonnon köyhtymisen. Tämä vaatii toimia kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Pelasta Pörriäinen -kampanja on hieno esimerkki siitä, miten pienet teot voivat yhdessä saada suuria aikaan. Kampanja lisäsi suomalaisten tietoa ja intoa toimia pölyttäjien puolesta. Tämä on äärimmäisen arvokasta, sillä pölytyspalvelu on ihmiselle elinehto”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

"Luulen, että Pelasta pörriäinen -kampanjan menestyksessä tärkeintä oli ajatus, että kuolemanvakavaa asiaa voi lähestyä niin, että ihmiset eivät lamaannu vaan innostuvat ja haluavat toimia. Lisäksi pörriäisten usein näkymätön maailma taisi avautua monelle ihan uudella, toivottavasti hauskalla ja yllättävälläkin tavalla. Kaiken kaikkiaan kyseessä oli loistava monen tahon yhteinen ponnistus, jota oli superhauska tehdä. Tuntuu hienolta, että työ on huomattu!”, kampanjan tuottaja Maarit Puttonen Yleltä sanoo.

Raati perusteli valintaa sillä, että Pelasta pörriäinen -kampanja oli ajankohtaisuudeltaan ja vaikutukseltaan onnistunut kampanja. Se toi laajasti yleiseen tietoisuuteen pölyttäjäkadon vakavuuden ja sen seuraukset toimien samalla tärkeänä ja konkreettisena esimerkkinä luonnon monimuotoisuuden köyhtymisestä.

Pölyttäjien tuottama pölytyspalvelu on elinehto, sillä monet ihmisen ruokakasvit tarvitsevat pölyttäjiä avukseen pölyttyäkseen tai ainakin hyötyvät siitä. Hyönteispölytys lisää usein kasvien satoa.

Kunniamaininta Kokkolan konkreettiselle luontopohjaiselle ratkaisulle

Kunniamaininnan kilpailussa sai Kokkolan kaupunki Kirkkolehdon kosteikon kunnostamisesta. Raadin mukaan Kirkkolehdon kosteikon kunnostaminen oli oiva esimerkki luontopohjaisesta ratkaisusta. Luontopohjaiset ratkaisut ovat yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisuja, jotka tukeutuvat kestävällä tavalla luontoon tai inspiroituvat siitä.

”Ratkaisut luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ovat usein paikallisia, kunnissa tehtäviä. Kirkkolehdon kunnostaminen oli konkreettinen työ, joka yhdisti hyödyt luonnon monimuotoisuudelle, hulevesien hallinnalle ja luonnon virkistyskäytölle. Kirkkolehdon kosteikon kunnostaminen on hieno esimerkki siitä, mitä kunnat voivat tehdä luontokadon pysäyttämiseksi”, ministeri Mikkonen sanoo.

”Kirkkolehdon monimuotokosteikon tavoitteena on toimia Suntia valuma-alueelta syntyvän kiintoaineen puhdistajana samalla huomioiden luonnon monimuotoisuuden; kalaston, linnuston ja hyönteiset sekä kasvillisuuden. Kohde itsessään toimii samalla myös virkistysalueena ja opetuskohteena. Kirkkolehdon kosteikon kunnostaminen oli yksi Kokkola 400 -juhlavuoden tekoja. Kokkolan kaupunki kiittää lämpimästi kunniamaininnasta”, sanoo kaupunginjohtaja Stina Mattila Kokkolasta.

Paras luontoteko ja Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN

Paras luontoteko -kilpailun tarkoituksena on löytää kekseliäitä ratkaisuja ja innovaatioita, jotka tukevat luonnon köyhtymisen pysäyttämistä. Palkinto jaettiin nyt jo kahdeksatta kertaa. Tällä kertaa kilpailuun saatiin 13 korkeatasoista ehdotusta. Kaksi vuotta sitten parhaaksi luontoteoksi valittiin Helsingin Malmilla sijaitsevan Longinojan pitkäjänteinen ennallistaminen vapaaehtoisvoimin.

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on maailman vanhin ja laajin ympäristöjärjestö ja -verkosto. IUCN:n suomalaisia jäsenorganisaatioita ovat Suomen valtio, jota edustaa ympäristöministeriö, Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF Suomi, Natur och Miljö, BirdLife Suomi, Suomen riistakeskus ja Korkeasaaren eläintarha. Näiden muodostaman Suomen IUCN-komitean työssä ovat mukana myös ulkoministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, Suomen ympäristökeskus ja Metsähallituksen Luontopalvelut. IUCN:n kuuden komission työhön osallistuu runsaat 70 suomalaista vapaaehtoista asiantuntijaa ja tutkijaa.

Lisätietoja:

Ympäristöneuvos Marina von Weissenberg, ympäristöministeriö, p. 029 525 0321, marina.weissenberg@ym.fi

Erikoissuunnittelija Sanna-Kaisa Juvonen, Suomen IUCN-komitea, p. 020 639 4746, sanna-kaisa.juvonen@metsa.fi

2.3.2021 12:00

Ruokavirasto on lähestynyt liittoa.
Uusi kasvukausi kolkuttelee jo ovella, ja taimien ja siementen tilaaminen on taas ajankohtaista monelle kasviharrastajalle. Ruokavirasto haluaa informoida turvallisesta kasvien ja siementen tilaamisesta.

Moni viherpeukalo käynnistelee jo uutta kasvukautta ja harkitsee uusien lajikkeiden tai pistokkaiden tilaamista verkkokaupasta. Ennen tilauksen tekemistä on hyvä selvittää, mitä lakisääteisiä rajoituksia liittyy kasvien ja siementen tilaamiseen ulkomailta. Näin voi välttää tuomasta vahingossa pihalleen karanteenituhoojan tai haitallisen vieraslajin.

EU:n alueelta tilatessa tulee ottaa huomioon, että bakteeritauti tulipoltteen isäntäkasveilla (mm. omenapuut ja päärynät) sekä siemenperunalla on tuontirajoituksia. Niillä pitää Suomeen myytäessä olla PZ-kasvipassi osoituksena Suomen suoja-aluevaatimusten täyttymisestä. Muita puutarhakasveja voi tilata EU:n alueelta vapaasti, kunhan huomioi, että lajit eivät kuulu haitallisiin vieraslajeihin. Tilaus kannattaa tehdä aina ammattimaisesta verkkokaupasta, jolloin tilatut tuotteet on tuotettu kasvinterveysviranomaisen valvonnassa ja ne on tarkastettu kasvintuhoojien varalta. Tässä kohtaa on hyvä huomioida myös, että Iso-Britannia ei ole enää EU-maa, joten tuontiehdot sieltä ovat samat kuin muistakin EU:n ulkopuolisista maista.

Kun harkitset tilaamista EU:n ulkopuolisesta maasta, ota ensin selvää siitä, ettei kyseinen kasvilaji ole tuontikiellossa. Tuontikiellossa ovat esimerkiksi tulipoltteen isäntäkasvit, havukasvit ja siemenperuna. Jos tuonti on sallittua, selvitä saatko tilattavien kasvien mukaan kasvinterveystodistuksen (Phytosanitary Certificate). Se pitää olla kaikilla elävillä kasveilla, kasvinosilla ja siemenillä, kun niitä tuodaan EU:n alueelle. Tilaamiseen EU:n ulkopuolisesta maasta liittyy myös tuonnista ilmoittaminen Traces-järjestelmään sekä maksullinen tuontitarkastus Suomeen saapumisen jälkeen. Siementen tilaamiseen EU:n ulkopuolelta on lisäksi tuontimaa-, paino-, kasvilaji- ja lajikekohtaisia rajoituksia.

Lue lisää sivuilta Kasvinterveys.

Tekemällä ostoksia harkiten ja luetettavilta toimijoilta, voit tehdä nettiostoksia turvallisin mielin. Kiitos siis siitä, että olet omalta osaltasi huolehtimassa, ettei haitallisia vieraslajeja tai karanteenikasvintuhoojia pääse leviämään Suomen luontoon!

10.2.2021 12:00

Liiton yhdistystoiminnan kurssi jäsenyhdistysten hallinnon jäsenille järjestetään huhtikuussa verkkokoulutuksena. Kurssin aihe on 'Eurot ojennukseen' ja kurssin päivämäärä on 10.4.2021. Lisätietoa tulee pikimmiten.

Pitkän perinteen omaavaan ja siirtolapuutarhureille räätälöityyn Lepaan kurssiin tulee - valitettavasti - toinen peräkkäinen katkos. Viikolle 15/2021 kaavailtu kurssi on peruttu.

Siirtolapuutarhaliitto on yhteistyökumppani 13.4.2021 klo. 13-16  järjestettävässä 'Hyvinvoiva maaperä - hyvinvoiva puutarha' webinaarissa (ks. kuva). Webinaarin tallenne tullaan julkaisemaan katsottavaksi livelähetyksen jälkeen. 

Webinaarin ohjelma:

 • Avaus, Annamari Arrakoski-Engardt, Hyötykasviyhdistyksen hallituksen pj, toimitusjohtaja, John Nurmisen Säätiö
 • Maaperän kasvukunto, erikoistutkija Riikka Keskinen, Luke
 • Orgaanisen aineksen merkitys maan kasvukunnolle, erikoistutkija Helena Soinne, Luke
 • Mikromuovit maaperässä, erikoistutkija Salla Selonen, Syke
 • Sienijuuren ja mikrobien merkitys puutarhakasveille, tutkija Sannakajsa Velmala, Luke
 • Torjunta-aine jäämien hallinta kierrätyslannoitteissa ja kasvualustoissa, tuotekehitysjohtaja Hannamaija Fontell, Biolan
 • Maaperän kunnon määrittäminen, myyntipäällikkö Manna Kaartinen, Eurofins

Liitto suunnittelee myös omien webinaarien toteuttamista. Tähtäimessä on webinaarisarja, jonka kohderyhmänä on ensisijaisesti uudet viljelijät. Webinaarien järjestämisen pilotointi tultaneen toteuttamaan  luennolla 'Sosiaalinen media ja puutarhanhoidon murros', jonka piti olla heinäkuun 2020 Kohtaamispäivän luennon aiheena.   

4.2.2021 12:00

Hyphen on Kansainvälisen Siirtolapuutarhaliiton julkaisema sähköinen lehti, joka ilmestyy kolme kertaa vuodessa.

Vuoden 2021 ensimmäisessä numerossa Saksan, Tanskan, Englannin, Norjan, Alankomaiden ja Japanin liitot kertovat, mistä ovat omassa maassaan ylpeitä siirtolapuutarhatoiminnassa.

Voit lukea lehden täältä (klikkaa linkkiä).

 

3.2.2021 12:00

SIIRTOLAPUUTARHALIITON TIEDOTE 3.2.2021 

 

Koronapandemiasta johtuen yhdistyslain soveltamista koskee nyt väliaikainen poikkeuslaki. Poikkeus on voimassa 31.6.2021 asti. Ko. laki sallii mm. edustajan käyttämisen vaaleissa ja äänestyksissä sekä etäosallistumisen yhdistyksen kokouksiin myös sellaisissa yhdistyksissä, joiden säännöissä etäosallistumista ei ole mainittu.

Nykyinen poikkeuslaki ei sinänsä salli kokousten siirtämistä – toisin kuin keväällä 2020 voimassa ollut poikkeuslaki. Kuitenkin yhdistyksille on annettu täysin yksiselitteiset ohjeet siitä, että kokousten järjestämisessä on aina noudatettava Aluehallintovirastojen kulloinkin voimassa olevia määräyksiä kokoontumisrajoituksista. Yhdistyslaki edellyttää, että jokaisella yhdistyksen jäsenellä pitää olla oikeus osallistua yhdistyksen kokoukseen niin halutessaan. Näin ollen yhdistys ei voi rajata kokousten osallistujamäärää. Yhdistys ei myöskään voi pakottaa kaikkia osallistumaan etäyhteyden kautta – etäosallistuminen on aina vain vaihtoehto.

Tilanne on yhdistyksille äärimmäisen vaikea ja kiusallinen. Moni yhdistys on siirtänyt – hallituksensa päätöksellä – kokouksiaan pidettäväksi myöhemmin kuin mitä yhdistyksen säännöt edellyttävät. Kokousten siirtämisen taustalla on sekä kokoontumisrajoitusten noudattaminen että huoli jäsenistön turvallisuudesta. Liitto toivoo, että siirtolapuutarhayhdistysten jäsenistössä kunnioitetaan yhteistä tavoitetta järjestää kokoukset vasta sitten, kun se on kaikille turvallista.

Poikkeuslaki mahdollistaa sen, että kokouksissa voidaan käyttää asiamiestä. Asiamiestä voidaan nyt käyttää, vaikka sellainen ei yhdistyksen sääntöjen mukaan olisi mahdollista. Poikkeuslain mukaan jäseniä voi asiamiehenä edustaa periaatteessa kuka tahansa. Sellainen rajoite poikkeuslaissa kuitenkin on, että yksi asiamies voi kokouksessa edustaa maksimissaan 10 % kokoukseen osallistuvista. Käytännössä tuo tarkoittaa sitä, että jos vaikka yhdellä asiamiehellä olisi 10 valtakirjaa (jotka on syytä toimittaa vaikkapa skannattuna ennen kokousta), mutta kokoukseen osallistuisi vain 50 jäsentä, niin silloin asiamies ei saisi äänestää 10 edestä, vaan pelkästään 5 edestä.

Jos yhdistyksen kokouksessa tehtävät päätökset ovat sellaisia, että ne koskevat hallituksen ja/tai tilintarkastajien ja toiminnantarkastajien valintaa, tilinpäätöksen vahvistamista ja vastuuvapautta, sääntöjen muuttamista tai yhdistyksen purkamista, on järjestettävä sellainen kokous, jolla on paikka ja aika, ja myös paikan päälle pitää voida, halutessaan, tulla. Luonnollisesti etäosallistuminen on aina mahdollista, joskaan se ei voi olla ainoa osallistumistapa.

Etäkokouksissa vaalisalaisuuden varmistaminen on aina haasteellinen asia, joka asettaa yhdistyksille lisähaasteita kokousten järjestämiseen.

 

Pertti Laitila

puheenjohtaja

Suomen Siirtolapuutarhaliitto ry

19.1.2021 12:00

Puutarhaliiton tiedote 19.1.2021


Lisätään kasvillisuutta kaupunkeihin

Koko ajan tiivistyvään kaupunkiympäristöön tarvitaan lisää tilaa kasvillisuudelle. Yhteyttävä vihreä kasvillisuus on välttämätöntä luonnon monimuotoisuuden ja asukkaiden hyvinvoinnin kannalta todetaan Puutarhaliitto ry:stä. Kaupunkirakentamisessa korostuvat liikaa rakennusten ja ulkoalueiden elottomat, kovat pintamateriaalit.

Suomi kuten muutkin maat kaupungistuvat vauhdilla. Asuinalueita tiivistetään, ja niin sanottu kova rakentaminen valtaa alaa kaupungeissa aikaisempaa enemmän. Kovalla rakentamisella tarkoitetaan tehostettua kaavoitusta ja kovia pintoja. Ilmasta katsoen kasvillisuuden osuus pienenee suhteessa rakennusten ja katettujen alueiden pinta-aloihin, arvioi Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori. Sekä kaupunkisuunnittelussa että piharakentamisessa tulisi huomioida kasvien osuus ja niiden merkitys ihmisille ja luonnon monimuotoisuudelle. Kasvillisuus sekä vähentää että hidastaa muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Kasvillisuus tasapainottaa

Katto- ja kansipihojen istutusten avulla voidaan selkeästi vähentää rankkasateiden ja myös kuumien jaksojen haittavaikutuksia. Hyvä kasvillisuuskerros toimii eristyksenä niin kuumaa kuin kylmääkin vastaan. Monimuotoinen kasvillisuus sitoo ilmakehän hiilidioksidia ja ilman epäpuhtauksia sitoen niitä kasvi- ja maa-ainekseen. Tärkeimmät vaikutukset ovat kuitenkin asumisviihtyisyyden ja luonnon monimuotoisuuden edistämisessä.

Ympäristöbiologi ja maisemasuunnittelija Taina Suonio on selvittänyt Helsingin yliopiston Bio- ja ympäristötieteiden laitokselle tehdyssä Kasvikattojen ohjauskeinot ja niiden soveltamismahdollisuudet Suomessa – tapauksena Helsinki -pro gradu-työssään kirjallisuuden ja tutkimuksen pohjalta, että kaupungeissa tarvitaan lisää sekä kannusteita että ohjausta kasvikattojen ja kansipihojen edistämiseksi. Suomessa kasvikattojen rakentaminen on ollut hyvin vähäistä, joten myös osaamista ja neuvontaa olisi kehitettävä, toteaa Suonio. Meillä jopa pelätään kattopuutarhoja ja viherseiniä, koska osaamista ja kokemusta on ollut vähän.

Tulvien torjuntaan

Käytännössä hyvin suunniteltu ja perustettu elävä katto vähentää sekä lämmön, kylmän että auringon UV-valon haitallista vaikutusta rakennusten materiaaleille. Suurin hyöty saadaan kuitenkin elävien rakenteiden vedenpidätysominaisuuksista ja tulvavahinkojen vähentämisestä. Kaupunkien hulevedet kerääntyvät rankkasateiden jälkeen tulviksi, mitä voitaisiin vähentää olennaisesti vettä pidättävien ja veden kulkua hidastavien kasvillisuuspintojen avulla.

Monenlaisia kasvikattoja

Kasvikatot luokitellaan niiden rakenteiden ja kasvualustan paksuuden mukaan. Kevyimmillään katto on sammal-, maksaruoho- tai jäkäläkatto, jonka avulla kattopinta muuttuu jo olennaisesti luonnollisemmaksi. Tätä paksummassa, yli 15 sentin, kasvualustassa viihtyvät jo ruohot, perennat ja sipulikukat. Varsinaisen kattopuutarhan perustamiseen tarvitaan jo selkeästi enemmän multatilaa, mikä pitää huomioida kantavien rakenteiden suunnittelussa. Parhaimmillaan kattopuutarha voi toimia virkistys- ja viljelyalueena tai puistona.

Vihreiden kattojen vaikutukset ovat moninaiset. Niiden avulla saadaan aikaan sosiaalisia, ympäristöllisiä ja taloudellisia etuja asukkaille ja laajemmin koko yhteiskunnalle. Vihreän ympäristön vaikutukset asukkaille ovat kiistattomia, sillä vihreä ympäristö vähentää stressitekijöiden vaikutuksia, kannustaa liikkumaan asuinympäristössä ja lisää yleistä tyytyväisyyttä asuinympäristöä kohtaan. Vaikutukset ovat sekä fyysisiä että psyykkisiä terveyttä ja hyvinvointia edistäviä. Moni kaupunkilainen haluaa lisäksi tuottaa osan ruoastaan piha-tai kattopuutarhoissaan.

Ympäristönäkökulmasta kasvikattojen avulla voidaan lisätä ja tukea luonnon monimuotoisuutta yhä tiivistyvissä kaupunkiympäristöissä. Lisäämällä monipuolista ja erityisesti kotoperäistä kasvillisuutta kaupunkiin voidaankin luoda vihreitä reittejä ja asuinalueita lukuisille, jopa harvinaistuneille eläin- ja kasvilajeille, joiden elämä muuten on hyvin uhanalaista tiiviisti rakennetussa ympäristössä.

Taloudellisesti kasvikattojen avulla voidaan tasata muun muassa asuinrakennusten energiankäyttöä. Kasvikattojen avulla voidaan myös vaikuttaa niin sanottuun lämpösaarekeilmiöön eli viilentämällä ilman lämpötilaa kesäisin. Toisaalta ne toimivat eristävinä kerroksina asuinrakennuksissa talvisin, mikä olisi syytä huomioida rakennusohjeistuksissa nykyistä selkeämmin, toteaa Taina Suonio.

 

Lisätietoja:      

Timo Taulavuori, MMM, puutarha-agronomi, Puutarhaliitto ry p. 040 7453005 timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi

Taina Suonio, FM, ympäristöbiologi, maisemasuunnittelija Roslings Manor Gardens p. 050 4435789 taina.suonio@rmgardens.fi

Linkki Pro gradu-työhön:

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/322553/Suonio_Taina_tutkielma_2020.pdf?sequence=2&isAllowed=y

 

KUULUMISIA från koloniträdgårdsförbundet

https://www.siirtolapuutarhaliitto.fi/?x171799=296854