20.6.2019 12:00

Tiedote 20.6.2019

Olettehan tietoisia, että EU:n tai kansallisen vieraslajiluettelon lajeja ei ole vuodesta 2016 lähtien saanut kasvattaa tai pitää hallussa. Toivomme, että puutarhayhdistykset voisivat välittää ilmoituksen jäsenilleen.

Kansalliseen luetteloon on lisätty uusia eläin- ja kasvilajeja 1.6.2019 alkaen. Myös EU:n luetteloon lisätään uusia lajeja kesällä 2019.

EU:n tai kansalliseen vieraslajiluetteloon kuuluvaa lajia ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta eikä myöskään toisesta EU-maasta, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.

Kansalliseen vieraslajiluetteloon lisätyt kasvilajit 1.6.2019 alkaen:

Alaskanlupiini Lupinus nootkatensis
Hamppuvillakko Jacobaea cannabifolia (Senecio cannabifolius)
Tarhatatar Reynoutria × bohemica (entinen nimi hörtsätatar, Fallopia × bohemica)
Japanintatar Reynoutria japonica, pl. neidontatar Reynoutria compacta
Sahalinintatar (jättitatar) Reynoutria sachalinensis
Kanadanvesirutto Elodea canadensis
Komealupiini Lupinus polyphyllus
Kurtturuusu Rosa rugosa, ml. Rosa rugosa f. alba
Lännenpalsami Impatiens capensis

Näistä lajeista varsinkin kurtturuusua käytetään laajasti koriste- ja hyötykasvina. Kurtturuusun ja valkoisen kurtturuusun maahantuonti ja myynti on kielletty 1.6.2019 alkaen. Koska kiinteistönomistajille on varattava riittävästi aikaa hävittää kasvatuksessa olevat esiintymät, kurtturuusun kasvatuskielto tulee voimaan kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen 1.6.2022.

Asetuksessa haitalliseksi vieraslajiksi on säädetty kurtturuusun nimilaji Rosa rugosa. Asetus ei koske nimilajista jalostettuja tarhakurtturuusuja eli Rosa Rugosa -ryhmää.

Kansalliseen vieraslajiluetteloon lisätty, puutarhatoimijoiden kannalta merkittävä eläinlaji 1.6.2019 alkaen:

                          Espanjansiruetana Arion vulgaris

Espanjansiruetanan munat ja nuoret yksilöt kulkeutuvat maansiirtojen sekä erilaisten taimien, sipulien ja muiden kauppapuutarhatuotteiden juuristoja ympäröivien multapaakkujen mukana. Tällaista aineistoa ammattimaisesti käsittelevillä toimijoilla on velvollisuus estää haitallisen vieraslajin leviäminen hallinnassaan olevan alueen ulkopuolelle. Espanjansiruetanalle kelpaa puutarhojen monenlainen ravinto ja voi näin aiheuttaa suuria tuhoja kotipuutarhoissa ja viljelyksillä.

Vuodesta 2016 lähtien EU:n vieraslajiluetteloon jo kuuluvia kasvilajeja ovat esimerkiksi:

Afrikanvesihäntä Lagarosiphon major
Arabiansulkahirssi Pennisetum setaceum (Cenchrus setaceus) (2017 lähtien)
Armenian-, kaukasian- ja persianjättiputki Heracleum sosnowskyi, H. mantegazzianum (2017 lähtien), H. persicum
Isoärviä Myriophyllum aquaticum
Jättipalsami Impatiens glandulifera (2017 lähtien)
Keltamajavankaali Lysichiton americanus
Lautta- ja loikorusolehti Ludwigia grandiflora, L. peploides
Mesisilkkiyrtti Asclepias syriaca (2017 lähtien)
Pilvisutilatva Baccharis halimifolia
Purppurakudzu (kudzupapu) Pueraria montana var. lobata
Sumasammakonputki Hydrocotule ranunculoides

EU:n vieraslajiluetteloon kesällä 2019 lisättävät kasvilajit:

Siniakaasia Acacia saligna

Haisujumaltenpuu Ailanthus altissima

Oranssivarrasheinä Andropogon virginicus

Ilmapalloköynnös Cardiospermum grandiflorum

Rusopampaheinä Cortaderia jubata

Kapinnyppyheinä Ehrharta calycina

Brasilianvesiasteri Gymnocoronis spilanthoides

Japaninhumala Humulus scandens

Kampakiipijäsaniainen Lygodium japonicum

Kiinanpensasapila Lespedeza cuneata

Meksikonmeskite Prosopis julilora

Poimukellussaniainen Salvinia molesta

Kiinantalipuu Triadica sebifera

Mitä voin tehdä?

Älä lisää tai kasvata haitallista vieraslajia. Luetteloissa mainittujen vieraslajien tilaaminen myös nettikaupoista on kielletty. Hävitä vieraslajit puutarhastasi ja käsittele puutarhajäte niin, ettei itämiskykyisiä siemeniä tai kasvinosia voi säilyä. Huolehdi, etteivät vieraslajit pääse leviämään mullan tai kasvien mukana. Ota huomioon, että taimikasvattajilla ja puutarhamyymälöillä on velvollisuus varmistaa, etteivät vieraslajit leviä myöskään muiden tuotteiden mukana esimerkiksi mullassa. Omassa puutarhassa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.

 

Mitä vieraslajit ovat?

Vieraslajeilla tarkoitetaan eläimiä, kasveja ja muita eliöitä, jotka ihminen on tuonut niiden luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelle. Vieraslajia pidetään haitallisena erityisesti, jos se uhkaa luonnon monimuotoisuutta. Vieraslajeista voi olla haittaa myös esimerkiksi maa- ja metsätalouden tuholaisina.

Vieraskasvilajit voivat aiheuttaa haittaa ympäristössä esimerkiksi syrjäyttämällä alkuperäisiä kasvilajeja ja yksipuolistamalla leviämisalueensa lajistoa. Osa lajeista on ihmisille haitallisia allergisoivuuden tai myrkyllisyyden takia. Monet vieraskasvilajeista on tuotu Suomeen puutarha- ja viljelykasveiksi, ja nyt ne leviävät istutusten lisäksi myös maansiirtojen ja puutarhajätteen mukana. Monet vieraskasvilajit ovat tehokkaita leviäjiä esimerkiksi runsaan siementuoton tai voimakkaan kasvullisen lisääntymisen ansiosta. Lisäksi tuuli, eläimet ja vesi voivat kuljettaa niiden siemeniä pitkiäkin matkoja.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) valvoo EU:n vieraslajiasetuksen ja kansallisen vieraslajilain ja -asetuksen noudattamista. Tämä viesti on osa haitallisten vieraslajien torjuntaa koskevien kansallisten hallintasuunnitelmien mukaista viestintää.

 

Lisätietoja:
ympariston.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi
Kansallinen vieraslajiportaali
Vieraslajit ja lainsäädäntö – usein kysyttyjä kysymyksiä
EU:n vieraslajiluettelo
Kansallinen vieraslajiluettelo
Kansallinen asetus vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta
EU:n vieraslajiasetus
Kansallinen laki vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta
Hallintasuunnitelma haitallisten vieraslajien torjumiseksi II

Hallintasuunnitelma haitallisten vieraslajien torjumiseksi I

 

Yhteystiedot: (etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi)
Etelä-Pohjanmaa: Leena Rinkineva-Kantola
Etelä-Savo: Sirpa Peltonen
Häme: Riitta Ryömä, Rauni Itkonen
Kaakkois-Suomi: Tuula Tanska
Kainuu: Marja Hyvärinen
Keski-Suomi: Aulis Jämsä, Liisa Horppila-Jämsä
Lappi: Taina Kojola
Pirkanmaa: Tiina Schultz
Pohjois-Karjala: Hanna Keski-Karhu, Sirkka Hakalisto
Pohjois-Pohjanmaa: Tupuna Kovanen
Pohjois-Savo: Antti Lammi, Kimmo Haapanen
Uusimaa: Juha Lumme
Varsinais-Suomi: Leena Lehtomaa

19.6.2019 12:00

Siirtolapuutarha-lehden numero 3/2019 on ilmestynyt. Lehdessä juttuja mm. 70-vuotisesta Lepaan kurssitoiminnasta, aurinkoenergiasta sekä sadon hyödyntämisestä ja ylijäämäsadosta. Lehdestä voit lukea myös Porukkameiningistä Litukan siirtolapuutarhassa sekä Rouva 106:sta, joka ryhtyi uusien siirtolapuutarhurien tukihenkilöksi Vallilan siirtolapuutarhassa.

Lehden koko sisällön löydät listamuotoisena täältä (klikkaa linkkiä).

Kakkosnumeron ilmestyessä on julkaistu numeron 2/2019 näköisversio.

13.6.2019 12:00

Puutarhaliiton tiedote


Pihan monivuotiset kasvit hidastavat ilmastonmuutosta

Kun Pohjolan kevät koittaa, havaitaan tämä maailmanlaajuisesti hiilidioksidipitoisuuden laskuna. Monivuotiset kasvit ryhtyvät keväisiin töihin sitomalla hiilidioksidia ja tuottamalla happea ilmakehään. Jokainen kotipuutarhuri voi omilla kestävillä kasvivalinnoillaan hidastaa ilmastonmuutosta.

Rehevä piha on helppo ekoteko ja siihen kannattaa valita ensisijaisesti monivuotisia kasveja kerrotaan Puutarhaliitto ry:stä. Ne yhteyttävät, kasvavat ja sitovat ilmakehän hiilidioksidia koko kasvukauden ajan.  Hiili sitoutuu monivuotisten kasvien maanpäällisiin ja -alaisiin osiin vuosiksi, mikä myös parantaa maan kasvukuntoa sen humuspitoisuutta lisäämällä. Kuutiossa puuainesta voi olla sitoutuneena 0,9 tonnia hiilidioksidia.

Kerroksellisuus toimii

Kestävässä pihassa on kerroksellisuutta ja runsautta. Siellä suositaan erilaista aluskasvillisuutta, perennoja, pensaita, köynnöksiä ja puita. Jokainen kasvikerros tuo pihaan omanlaista näyttävää vihreyttä. Eri kasvityypit sitovat hiiltä eri aikaan vuodesta -havupuut jopa myöhään syksyllä ja ensimmäiset kukkivat perennat jo varhain keväällä. Myös pienillä pihoilla on mahdollista hyödyntää seiniä ja kattopintoja viherryttämisessä. Monet monivuotiset ruohovartiset kasvit ja pensaat sopivat pieneenkin pihaan - jopa ruukuissa tai viljelylaatikoissa kasvatettaviksi.

Useimmiten pitkäikäiset kasvit ovat helppohoitoisia juurruttuaan kunnolla. Ne selviävät ilman suuria hoitotoimenpiteitä niin kuumina kuin sateisinakin kesinä. Tippuneet lehdet ja karsitut oksat hyödynnetään joko katteina tai ne kompostoidaan maanparannusaineiksi. Piha kannattaa pitää kasvukuntoisena myös niin, että sitä uudistetaan säännöllisesti. Nuoret ja hyvässä kasvukunnossa olevat puut ja pensaat ovat tehokkaita hiilinieluja.

Vihreää katoille ja seinille

Katto- ja seinävihreys toimii lisäksi energian käyttöä hillitsevänä ratkaisuna. Kasvillisuus viilentää kesällä ja vähentää talvella rakennusten lämmitystarvetta. Kesän kuumuutta vastaan kasvillisuudella on omat keinonsa. Haihduttaessaan vettä kasvillisuus laskee ilman lämpötilaa ja tuo lisäksi varjoja pihamaille.

Monivuotinen kasvillisuus rikastuttaa koko lähiekosysteemiä tarjoamalla pieneliöille, hyönteisille, matelijoille, linnuille ja nisäkkäille ruokaa ja elintilaa. Pihaan kannattaa myös valita hyötykasveja: marjapensaita ja hedelmäpuita, joiden sato on lähi- ja superruokaa parhaimmillaan.

Tärkeintä pihan viherryttämisessä on kuitenkin asumisviihtyisyyden kohentaminen, jota kasvillisuus tuo asukkaille. Luonnon kiertokulun seuraaminen ja kasvun ihmeen kokeminen ovat yhä tärkeämpiä ympäristöissä, joissa rakennetaan ja asutaan tiiviisti.

Lisätietoja:

Puutarha-agronomi Timo Taulavuori p. 040-745 3005 timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi

Taimistokasvien erikoisasiantuntija, puutarha-agronomi Jyri Uimonen p. 040 827 4833 jyri.uimonen@puutarhaliitto.fi

31.5.2019 12:00

Liiton toimisto on suljettu 3.-17.6.2019 liittosihteerin loman takia. Kiireellisissä asioissa voit kääntyä liiton puheenjohtajan Pertti Laitilan puoleen sähköpostitse.

Kesä-elokuussa toimisto noudattaa kesäaikaa. Silloin toimisto palvelee puhelimitse tiistaista torstaihin klo. 10-14.

27.5.2019 12:00

Suomen kansalliseen vieraslajiluetteloon lisättiin uusia kasvi- ja eläinlajeja. Kasvilajeista kansalliseen vieraslajiluetteloon lisättiin mm. kurtturuusu. Kurtturuusun maahantuonti- ja myyntikielto tulee voimaan heti 1. kesäkuuta alkaen, mutta kasvattamiskielto vasta kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen.

Lue Maa ja metsätalousministeriön tiedote täällä. (klikkaa linkkiä)

Valtioneuvoston 23.5.2019 antamassa vieraslajiasetuksessa sanotaan näin: 
"Asetuksen liite B sisältäisi yhdeksän haitallista vieraskasvilajia, joita olisivat muun muassa alaskan- ja komealupiini, jättipalsami ja kurtturuusu. Koska kurtturuusua käytetään yleisesti koriste- ja hyötykasvina, lajin kasvatuskielto tulisi voimaan kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen. Kurtturuusun maahantuonti ja myynti kiellettäisiin kuitenkin ilman siirtymäaikaa. Asetus on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä kesäkuuta 2019. Asetuksella kumottaisiin kansallisesti merkityksellisistä haitallisista vieraslajeista annettu valtioneuvoston asetus.”

Valtioneuvoston asetuksen vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta voit lukea kokonaisuudessa täällä. (klikkaa linkkiä)

Kurtturuusut olivat esillä 9.4.2019 järjestetyssä Vieraslajit puutarhassa -seminaarissa, jossa Suomen Siirtolapuutarhaliitto oli yksi järjestäjistä. Tämän videon (klikkaa linkkiä) kohdassa 20:10 Maa- ja Metsätalousministeriön lakimies vastaa Leena Luodon kysymykseen kurtturuusuista – nimenomaan siirtolapuutarhoissa.

Seminaarin jälkeen Leena Luoto ja SSpl:n liittosihteeri jatkoivat keskustelua kurtturuusuista ko. lakimiehen kanssa. Lakimies totesi, että siirtymäaika on tarpeen, kuten myös tarkka ohjeistus, jota nyt varmaan ministeriössä työstetään. Keskustelusta jäi sellainen käsitys, että ohjeistuksessa tultaneen sallimaan tarhakurtturuusulajikkeet.

Facebookin Puutarhan parhaaksi -ryhmässä Leena Luoto täsmentää asiaa seuraavasti

"Asetuksen perustelumuistiossa on mainittu näin: Kansallisesti merkitykselliseksi haitalliseksi vieraslajiksi säädettäisiin kurtturuusun Rosa rugosa -laji, mukaan lukien sen valkokukkainen muoto Rosa rugosa f. alba. Sääntely EI SEN SIJAAN koskisi nimilajista Rosa rugosa jalostettuja tarhakurtturuusuja eli Rosa Rugosa -ryhmää. 

Tarhakurtturuusuihin kuuluu useita lajikkeita, jotka ovat kurtturuusun tapaan tiheäversoisia, piikkisiä ja tuuheita pensaita. Lajikkeiden kyky kasvattaa juurivesoja vaihtelee, ja osa lajikkeista kasvattaa nimilajia heikommin juurivesoja. Myös siemenellinen lisääntyminen, joka on vieras-lajiriskien hallinnan näkökulmasta ongelmallisinta, vaihtelee lajikkeittain. On olemassa lajikkeita, jotka lisääntyvät heikosti siemenestä, ja osa lajikkeista on kokonaan steriilejä. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole käytettävissä riittävästi tietoa sen arvioimiseksi, millainen riski eri lajikkeilla on levitä ympäristöön. Tarhakurtturuusujen lisääntymisteho voi lisäksi vaihdella paitsi lajikkeittain myös kasvuolosuhteiden mukaan. Sääntelyä voidaan tarvittaessa tarkistaa sen jälkeen, kun yksittäisten tarhakurtturuusulajikkeiden lisääntymistehosta on saatu tutkimukseen perustuvaa tietoa.
"

23.5.2019 12:00

Siirtolapuutarhaliiton ensimmäinen Lepaan kurssi järjestettiin vuonna 1949. Juhlavuotta vietettiin työn merkeissä - kurssilla 8.-12.4.2019.


Juhlavuoden kunniaksi Lepaan kurssille on avattu liiton nettisivustolla oma sivu.

Kurssisivulla on mm. katsottavana tämän kevään kurssilla kuvattu video. Sivulla on myös tietoa kurssista 2019, Lepaan historiasta sekä poimintoja yhden kurssilaisen muistiinpanoista.

Lepaan kurssisivun sisältö on ensisijaisesti yhden kurssilaisen, Anne Mattssonin tuottamaa. 

16.5.2019 12:00

Puutarhaliiton tiedote 16.5.2019


Tervetuloa hyönteiset puutarhaan!

Kevään herättämät hyönteiset ovat pääosin hyödyllisiä puutarhoissamme. Luonnon monimuotoisuuden väheneminen on  uhka, johon jokainen kotipuutarhuri voi vaikuttaa hidastavasti. Voimme luoda olosuhteet, joissa hyönteiset viihtyvät pihapiirissämme ja rikastuttavat niin ruoantuotantoamme kuin muuta luontoa.

Lähivuosina 40 prosenttia hyönteisistä on vaarassa hävitä kokonaan.  Maalla elävistä hyönteisistä perhoset mesipistiäiset ja lantakuoriaiset ovat uhanalaisimpia. Niiden merkitys on erityisen tärkeä luonnon monimuotoisuuden ylläpidossa ja ruokaketjussa. Myös monet vesistöjen hyönteiset ovat vaarassa.

Hyönteiskadon päätekijänä on luonnon biodiversiteetin väheneminen. Hyönteiset eivät viihdy hyvin ylihoidetuilla pelloilla, tiiviisti rakennetuissa kaupungeissa ja talousmetsissä. Jokainen kotipuutarhuri voi kantaa kortensa kekoon luomalla pihaansa monipuolisen luonnon hyönteisen elämää edistämään. Monet muutkin eläinlajit, erityisesti linnut ja matelijat, hyötyvät hyönteisistä ja näin saamme houkuteltua lisää elämää puutarhoihimme.

Emme elä ilman öttiäisiä

Ravintokasveistamme noin 70 prosenttia tarvitsee hyönteisiä sadon onnistumiseksi. Kaikki marja- ja hedelmäpuut hyötyvät hyönteisistä, mutta yllättäen myös monet peltokasvit kuten rypsi, herneet ja pavut tarvitsevat pölyttäjiä. Onkin ennustettu, että jos pölyttäjät katoaisivat maapallolta, myös monet kalat, linnut ja nisäkkäät mukaan lukien ihmiset kuolisivat nälkään noin neljässä vuodessa.

Rötypuutarha avuksi

Samalla kun edistämme hyönteisten viihtyvyyttä puutarhassa, luodaan siitä viihtyisämpi ja elämyksellisempi paikka ihmisille. Hyönteiset tarvitsevat paikkoja, joissa lisääntyä ja talvehtia. Niille voi rakentaa luonnonmateriaaleista hyönteishotelleja, mutta paras tapa on jättää osa puutarhasta puolihoitamattomaksi alueeksi, rötypuutarhaksi, jossa on ketokukkia, lahoavia kannokkoja ja kiviä.

Rötypuutarha edistää tarkkaan hoidettua pihaa paremmin kaikkea luonnon monimuotoisuutta. Sadevesiä tulisi myös hyödyntää aikaisempaa paremmin pihapiirissä rakentamalla pihaan hulevesikosteikkoja. Myös katto- ja seinäpuutarhat toimivat hyönteisten koteina ja ravinnonlähteinä.

Ruokaa hyönteisille

Mesipistiäiset ja perhoset tarvitsevat koko kasvukauden ajan ruokaa, jota tarjoavat erityisesti siitepölyä ja mettä tuottavat kasvit. Kevään ensikukkijat kuten sipulikasvit ja pajut ravitsevat pitkän talven uuvuttamia pölyttäjiä. Hyvin suunnitellussa pihassa riittää kukkijoita koko kasvukauden ajaksi. Yöliikkujat puolestaan suuntaavat kohti tuoksuvia ja vaaleita kukkia. Päiväperhoset, kukkakärpäset, kimalaiset sekä mehiläiset löytävät puolestaan hyvin keltaisen ja sinisen sävyisiä kasveja.

Hyönteispuutarhan suosikkeja ovat erityisesti tuoksuvat kukat -kesäkukat ja perennat, jotka kukkivat pitkään. Esimerkiksi syyssyrikkä, punahattu ja -latva ovat perhosten kannalta parhaita houkuttimia luomaan syyskesäinen perhospuutarha. Kaupunkimehiläiset tuottavat puolestaan erityisen herkullista hunajaa juuri kukkivilla alueilla.  Kotipuutarhanhoidossa tulisikin välttää kaikkien kemiallisten yhdisteiden käyttöä, sillä niiden epäillään haittaavan hyönteisen lisääntymistä niin maan päällä kuin sen sisällä.

Lisätietoja: Timo Taulavuori, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi p. 040 745 3005

Hyötyä ja hyvinvointia puutarhasta! Puutarhaliitto haluaa parantaa suomalaisten hyvinvointia tasokkaan puutarhatuotannon, terveyttä edistävien tuotteiden, viihtyisien viheralueiden ja innostavan puutarhaharrastuksen kautta. Tavoitteena on edistää yritys- ja harrastustoiminnan elinvoimaisuutta. 

6.5.2019 12:00

Siirtolapuutarhaliitto haluaa tehdä siirtolapuutarhojen mökkien omistajanvaihdoksista mahdollisimman helppoja ja avoimia kaikille osapuolille: myyjille, ostajille sekä kaupantekoon mahdollisesti osallistuville kiinteistönvälittäjille.

Siirtolapuutarhamökit eivät ole tavanomaisia vapaa-ajan asuntoja, mikä kannattaa pitää mielessä, kun ryhtyy suunnittelemaan mökin hankintaa. 

Liiton julkaisema sähköinen 'Siirtolapuutarhamökin myynnin opas' tarjoaa myyjälle, ostoa harkitsevalle sekä kaupantekoon osallistuvalle kiinteistönvälittäjälle perustietoja sekä antaa viitteitä lisätietojen lähteistä. Oppaassa kerrotaan mm. mitä siirtolapuutarhat ovat ja eivät ole sekä mitä mökin ostoa siirtolapuutarhasta harkitsevalta edellytetään - sekä ostajana että myöhemmin siirtolapuutarhayhdistyksen jäsenenä. Oppaaseen on myös listattu ne asiat, jotka myyjän tulee kertoa ostajaehdokkaalle.

6.5.2019 12:00

Siirtolapuutarha-lehden numero 2/2019 on ilmestynyt. Numeron erikoisteema on Ergonomia puutarhatöissä ja numero pitää sisällään myös paljon muuta mielenkiintoista.

Tietoa lehden sisällöstä löydät listamuotoisena täältä (klikkaa linkkiä).

Kakkosnumeron ilmestyessä on julkaistu numeron 1/2019 näköisversio.

3.5.2019 12:00

Puutarhaliiton tiedote 3.5.2019

Avoimet puutarhat kasvattavat onnea

- Ilmoittaudu mukaan!

Toukokuu on parasta aikaa ilmoittaa oma puutarha mukaan tämän vuoden Avoimet puutarhat -tapahtumaan. Jo kahdeksannen kerran järjestettävä valtakunnallinen tapahtumapäivä on sunnuntaina 7. heinäkuuta. Tänä vuonna odotetaan ennätysmäärää kohteita, sillä tapahtuma on kasvattanut suosiotaan vuosittain. Moni kokee, että puutarhanhoito lisää ihmisen hyvinvointia ja onnellisuutta, ja tätä iloa on mieluista jakaa myös vierailijoiden kanssa.

Ilmoittaudu mukaan toukokuun aikana

Tämän vuoden tapahtumaan ilmoittautumiset ovat alkaneet. Aikaa ilmoittautua on toukokuun loppuun asti. Se käy helposti www.avoimetpuutarhat.fi -sivujen kautta. Sivuille luodaan lyhyt kuvaus omasta puutarhasta kuvien kera. Oman puutarhan keväästä voi halutessaan laittaa ennakkoon kuvia myös #avoimetpuutarhat Instagram-tilille.

Puutarha ei ole koskaan valmis, mutta…

Tapahtuman teemana on Puutarha ei ole koskaan valmis, mutta aina kokemisen arvoinen. Aikaisempien päivien palautteen perusteella sekä vierailijat että puutarhansa avanneet ovat olleet hyvin tyytyväisiä tapahtumaan. Päivä puutarhassa - oli se sitten oma tai vierailukohde - saa ihmisen monet aistit avautumaan aivan uudella tavalla. Tuoksut, värit, maut, kosketukset ja puutarhan levolliset äänet tekevät hyvää. Lisäksi vierailukohteista löytyy erilaista ohjelmaa sekä hyviä käytännön vinkkejä oman puutarhan suunnitteluun ja kasvivalintoihin.

Yhteistyökumppanien tuotepaketit testattaviksi

Tänä vuonna tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat Fiskars ja Biolan. Molemmat tarjoavat testattavaksi ja esiteltäväksi 50 tuotepakettia, joiden saajaksi voi ilmoittautua puutarhaprofiilin luomisen jälkeen. Toimivat ja laadukkaat puutarhatuotteet tekevät harrastuksesta nautittavaa ja helppoa.

Fiskarsin testipaketeissa on uusia toimivia työkaluja kestävään ja helppoon puutarhanhoitoon. Kastelukela XL käynnistää kastelutyöt muutamassa sekunnissa, sillä mitään asennuksia ei tarvita. 360 astetta kääntyvässä kelassa on letkun automaattinen sisäänkelaus, joka tekee kastelusta helppoa.  Muita testituotteita ovat Xact-työkalut ja PowerGear-oksa- ja pensassakset, joiden avulla leikkauspuuhatkin sujuvat helposti.

Biolan tarjoaa puolestaan kokeiltavaksi kasvatusalustoja sekä hyöty- että koristekasveille sekä luonnonmukaisia lannoitteita. Lisäksi heiltä löytyy paketti, jonka avulla sammaloituneen nurmikon saa elvytettyä hyvään kasvukuntoon.

Avoimet puutarhat -tapahtuman järjestävät Puutarhaliitto ry yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Svenska Trädgårdsförbundet rf:n kanssa. Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Nikolai ja Ljudmila Borisoffin puutarhasäätiöt tukevat tapahtumaa. Yhteistyökumppanina on lisäksi Allergia-, iho- ja astmaliitto ’Terve askel luontoon’ -kampanjallaan.

Lisätietoja:

tapahtumakoordinaattori Heidi Wirtanen, Svenska Trädgårdsförbundet rf.  avoimetpuutarhat@puutarhaliitto.fi  puh. 045 665 4956

tapahtumavastaava Timo Taulavuori, Puutarhaliitto ry timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi puh. 040 745 3005.

www.avoimetpuutarhat.fi  www.oppnatradgardar.fi

Intagram: #avoimetpuutarhat

Facebook: avoimetpuutarhat

4.4.2019 12:00

Puutarhaliiton tiedote 4.4.2019


Kantar TNS:n puutarhatutkimuksen mukaan kiinnostus puutarhaharrastamiseen kasvaa edelleen. Harrastuksena puutarha on yksi suomen yleisimmistä ja suosituimmista. Suomalaisista yli 70 prosenttia harrastaa jossain muodossa puutarhaa  ja noin puolelle se on tärkeä harrastus. Kiinnostus puutarhaa kohtaan kasvaa edelleen erityisesti nuorten ja kaupunkilaisten parissa. Tärkein ryhmä on edelleen kuitenkin yli 35-vuotiaat naiset, jotka kuluttavat eniten euroja tähän harrastukseen.

Suomalaiset käyttivät viime vuonna taloutta kohden keskimäärin 292 euroa puutarhatuotteisiin. Tästä puolet on kasveja, multaa ja lannoitteita. Toinen puoli sisältää puutarhan koneet, työvälineet, kalusteet, kasvihuoneet ja viljelylaatikot. Kokonaisuudessaan puutarhakaupan arvo oli viime vuonna 556 miljoonaa euroa. Parin viime vuoden aikana summa on laskenut, mutta ala odottaa kasvua tulevalle sesongilta.

Nuorten kiinnostus kasvaa

Eniten kiinnostuspuutarhaviljelyyn on kasvanut alle 35-vuotiailla. Vielä vuonna 2013 puolet alle 25-vuotiaista ei ollut lainkaan kiinnostunut puutarhanhoidosta ja nyt vastaava luku on enää 15 prosenttia. Erityisesti nuoret ovat kiinnostuneita syötävien kasvien viljelystä niin kaupungeissa kuin maallakin. 58 % nuorista on joko erittäin tai melko kiinnostuneita. Suhteessa kiinnostus kasvoi viime vuonna eniten miesten parissa. Heistä jopa 45 prosenttia oli kiinnostuneita puutarhanhoidosta.

Viime vuoden kuuma kesä vaikutti siihen, että mullan ja kesäkukkien suosio kasvoi. Näiden tuotteiden hankinnat lisääntyivät ja esimerkiksi puutarhan kasveihin käytettiin jopa kahdeksan miljoonaa euroa enemmän kuin edellisenä vuonna. Sen sijaan puutarhan kalusteisiin ja koneisiin kulutettiin yli 10 miljoonaa euroa vähemmän. Suosion säilyttivät erilaiset kasvatuslaatikot ja kasvihuoneet, joita hankittiin edellisten vuosien tapaan. Kompostorit ja kastelulaitteet olivat lähes ainoita teknisiä tuotteita, joiden myynti kasvoi.

Helle hyydytti viime vuonna

Kaksi edellistä kasvukautta ovat olleet poikkeuksellisia, mikä on vaikuttanut puutarhakauppaan. Vuoden 2017 sateinen ja viileä kesä heikensi tasaisesti kaikkea myyntiä. Seuraavan vuoden päinvastainen ”välimerenkesä” sai ihmiset ostamaan taimia, mutta kuuma kuivuus kesän aikana vähensi halukkuutta puutarhaharrastamiseen. Ruohonleikkurit ja muutkin koneet tekivät huonosti kauppaa sadettimien kustannuksella.

Vuoden 2019 kaudesta toivotaan kahden hyvin erilaisen kesän jälkeen normaalia suomalaista kesää. Harrastamisinto on kasvussa ja kauppa odottaa, että myös hyvän talouskehityksen myötä pihoihin ja puutarhoihin panostetaan entistä enemmän. Ilmastonmuutoksen hidastaminen, puutarhaharrastamisen hyvät terveysvaikutukset, huoli hyönteiskadosta ja kiinnostus lähituotteisiin ovat kaikki tekijöitä, jotka innostavat puutarhatöihin ja vaikuttavat myös hankintoihin.

Luonnonmukaisuus kiinnostaa

Tulevan kevään megatrendi on luonnonmukaisuus. Kiinnostusta on kierrätys- ja luonnonmukaisiin tuotteisiin sekä ympäristöä vaaliviin ratkaisuihin muun muassa kasvinsuojelussa. Myymälöistä etsitään erityisesti perhos- ja mehiläiskasveja, kaikenlaisia hyötykasveja, kasvi-sekä kasvuhuoneita sekä tekniikkaa. Puutarhoissa leikitellään valoilla, siellä hyrräävät robottileikkurit ja kastelujärjestelmät. Parvekeviljelyn toivotaan myös lisääntyvän. Moni arvostaa itsekasvatettuja tuotteita -näin erityisesti kaupunkilaisnuoret. Toisaalta parveke voi olla täynnä viidakkomaisesti kukkivia kasveja tai kuuman lasitetun parvekkeen voi sisustaa kuivaa sietävillä aavikkokasveilla.

Kuva: Hyötykasviviljely kasvilavoilla ja -huoneissa kiinnostaa erityisesti nuoria. Kuva Timo Taulavuori

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Timo Taulavuori, Puutarhaliitto ry, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi, 040 7453005

1.4.2019 12:00

Herttoniemen Siirtolapuutarhayhdistykselle on myönnetty Kansainvälisen Siirtolapuutarhaliiton diplomi.

Kansainvälisen Siirtolapuutarhaliiton yleiskokouksessa Luxemburgissa 8.-9.3.2019 päätettiin yksimielisesti myöntää diplomi innovatiivisesta projektista helsinkiläiselle Herttoniemen Siirtolapuutarhayhdistykselle. Diplomi luovutetaan elokuussa Kv. Liiton Study Session -tapahtuman yhteydessä Grazissa Itävallassa.

Herttoniemen Spy:n projektissa tehtiin Itäkeskuksen palvelutalon oleskelupihasta viihtyisä, osana palvelutalon 'Anna kukille ja kasveille uusi elämä' -hanketta. Vapaaehtoistyönä yhdistyksen jäsenet tekivät istutussuunnitelman, lahjoittivat ja kuljettivat perennoja sekä toteuttivat talkoilla, yhdessä palvelutalon henkilökunnan ja asukkaiden kanssa, koko oleskelupihan uudistuksen. Työ jatkuu vielä tämän kevään aikana.

Kuvaus projektista on luettavissa Herttoniemen Siirtolapuutarhayhdistyksen nettisivun uutisesta (klikkaa linkkiä).

Siirtolapuutarhaliitto teki Kv. Liitolle ehdotuksen diplomin myöntämisestä, koska ko. projekti on hieno osoitus siitä, miten

 • siirtolapuutarhayhdistys voi tuottaa esteettistä nautintoa myös sellaisille, jotka eivät enää kykene itse vierailemaan siirtolapuutarha-alueella
 • siirtolapuutarhayhdistys on sosiaalisesti vastuullinen
 • siirtolapuutarha-alueen omaa ylijäämää voidaan hyödyntää muiden iloksi
 • hyvällä tahdolla, iloisella ja ennakkoluulottomalla mielellä sekä talkootyöllä saadaan hyvää aikaiseksi

Liiton esittämän ehdotuksen kuvallinen osuus on litteenä (englanninkielisenä).

Yleiskokouksessa Hollannin Siirtolapuutarhaliiton puheenjohtaja Ruud Grondel totesi, että ko. projekti on ainutlaatuinen ja ehdottomasti palkitsemisen arvoinen. Hän totesi myös, että projekti edustaa jotakin sellaista, johon siirtolapuutarhayhdistysten - ympäri Euroopan - pitäisi panostaa huomattavasti nykyistä enemmän. 

Siirtolapuutarhaliitto esittää lämpimät onnittelut Herttoniemen Spy:lle ansaitusta diplomista sekä erityiskiitokset kaikille niille herttonomeille, jotka - tavalla tai toisella - osallistuivat tähän projektiin!

21.3.2019 12:00

Erikoisteema: Yhdessä tekeminen


Vuoden ensimmäinen Siirtolapuutarha-lehti on ilmestynyt. 

Tietoa lehden sisällöstä löydät listamuotoisena täältä (klikkaa linkkiä).

Samalla on julkaistu lehden numeron 5/2018 näköisversio.

12.3.2019 12:00

Puutarhaliiton tiedote 11.3.2019


Vihreä ja värikäs Avoimet Puutarhat –tapahtuma järjestetään sunnuntaina 7. heinäkuuta. Jälleen kerran pääsemme tutustumaan mielenkiintoisiin suomalaisiin kotipuutarhoihin ja erikoiskohteisiin. Tapahtuman suosio on kasvanut vuosi vuodelta, ja viime vuonna mukana oli 600 mielenkiintoista puutarhakohdetta.

Ilmoittautumisaika tapahtumaan on alkanut www.avoimetpuutarhat.fi -sivuilla, jossa voi käydä myös tutustumassa aikaisempiin kohteisiin. Mukaan tapahtumaan haetaan sekä tuttuja puutarhoja että myös uusia kohteita. Joukkoon etsitään sekä mökki- että kerrostalopihoja omakotitalojen ja julkisten puutarhojen ohella. Myös moni kaupallinen kohde järjestää erikoisohjelmaa tapahtumapäivänä.

Puutarha ei ole koskaan valmis

Jatkamme teemalla ”Puutarha ei ole koskaan valmis, mutta aina kokemisen arvoinen”, sillä puutarhan keskeneräisyys ei ole esteenä osallistumiselle. Jokainen puutarha on täynnä eläviä vinkkejä puutarhanhoidosta, kasveista ja niiden käytöstä.

Tapahtuman parasta antia ovat omistajien aito innostus ja halu jakaa kokemuksiaan muiden harrastajien kanssa. Viime kesänä puutarhoissa kuului linnunliverryksen lisäksi myös musiikkia ja jopa runoja. Suosittuja olivat erilaiset opastetut kierrokset, joiden aikana on mahdollisuus nauttia puutarhasta ja oppia uutta.

Hyvinvointia ja kestävää kehitystä

Tänä vuonna puutarhat kukoistavat keskikesän tunnelmissa. Erityisteemana on kestävä puutarha. Puutarhaharrastaminen vaikuttaa parhaimmillaan positiivisesti meihin ihmisiin, eläinkuntaan ja ilmastoon. Tapahtuman aikana tutustutaan puutarhan hyvinvointia edistäviin teemoihin ja torjutaan vieraslajeja Allergia-, Iho- ja Astmaliiton toimesta.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on alkanut. Helpoiten osallistuminen onnistuu kirjautumalla www.avoimetpuutarhat.fi -sivujen kautta.

Avoimet puutarhat –tapahtuman järjestävät Puutarhaliitto ry yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Svenska Trädgårdsförbundet rf:n kanssa. Nikolai ja Ljudmila Borisoffin ja Maiju ja Yrjö Rikalan puutarhasäätiöt tukevat tapahtumaa, jonka kumppaneina ovat Biolan Oy, Oy Fiskars Ab ja Allergia-, Iho- ja Astmaliitto.

 

Lisätietoja: tapahtumakoordinaattori Heidi Wirtanen, Svenska Trädgårdsförbundet rf,  heidi.wirtanen@tradgard.fi p. 045 665 4959

toimitusjohtaja Timo Taulavuori, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi p. 040 745 30 05.

www.avoimetpuutarhat.fi  www.oppnatradgardar.fi

11.3.2019 12:00

Vuoden ensimmäinen lehti ilmestyy 20.3.2019.


Siirtolapuutarha-lehden uudistustyö aloitettiin maltillisesti jo viime vuonna. Lehdestä palautetta antaneet ovat kokeneet uudistamisen hyväksi ja tervetulleeksi. 

Vuoden 2019 ensimmäisessä numerossa uudistaminen ottaa melko ison ja näkyvän askeleen. Lehti painetaan aiempaa ekologisemmalle paperille ja sen ulkoasussa näkyvät sekä uuden graafikon, Lena Malmin, kädenjälki että uudistettu logo (tekijä: Riikka Siusluoto).

Lehden paperin vaihtaminen on Siirtolapuutarhaliiton ja sen hallituksen nimeämän lehden kehittämisestä vastaavan toimitusneuvoston tietoinen ja kestävää kehitystä tukeva valinta. Lehden uusi paperi MultiOffset® on päällystämätön hiokkeeton offsetpaperi, jolle on myönnetty  Euroopan Komission EU-ympäristömerkki. Paperilla on myös PEFC-sertifikaatti. 

Uuden graafikon, logon ja paperin myötä lehteen tulee näkyvä muutos, joka on lukijoille havaittavissa uudenlaisena ja nykyistä modernimpana ilmeenä. Lehden toimitusneuvosto on hyväksynyt kaikki ehdotetut muutokset.

Myös lehden painopaikka vaihtuu. Toimitusneuvoston toteuttaman kilpailutuksen jälkeen uudeksi painopaikaksi valittiin Grano Oy Vaasa.

15.2.2019 12:00

Hyphen on Kansainvälisen Siirtolapuutarhaliiton julkaisema sähköinen lehti, joka ilmestyy kolme kertaa vuodessa.


Lehden numerossa 66

 

 • Pääkirjoitus
 • Kansainvälisen Siirtolapuutarhaliiton historia 1926-2016 (osa 8)

Diplomit

 • Siirtolapuutarha ”De Groote Braak”, Amsterdam (NL): ekologinen puutarhahoito
 • Siirtolapuutarha ”Wijkergouw”, Amsterdam (NL):  ekologinen puutarhahoito

Teema: Viljelymenetelmät

 • Saksa: Kestävä puutarhanhoito
 • Iso-Britannia: Miten kasvatat puutarhassasi?
 • Ranska: Kasvit bio-indikaattoreina (rikkaruohoja vai hyödyllisiä yrttejä?)
 • Ruotsi: Kestävä elämäntapa
 • Alankomaat: Permakulttuuri elintarvikemetsässä Stadsparkin siirtolapuutarhassa Groningenissa

Kansallisten liittojen uutisia

Lehden (englanninkielinen) voit lukea täältä.

15.2.2019 12:00

Tiukan kisan voittajaksi nousi lehden nelosnumeron kansi, joka sai 38 % annetuista äänistä.


Netissä järjestetyssä Paras kansi -äänestyksessä oman suosikkinsa kertoi - joko kyselylomakkeella tai Facebook-julkaisun kommenttina - 60 vastaajaa. Kyselylomakkeella vastanneista valtaosa saa lehden liiton jäsenetuna.

Perusteluissa voittajakannen vahvuuksiksi mainittiin mm. värikkyys ja kukat.

Yhden vastaajan sanoin: "Tulee loppukesä ja oma mökki mieleen. Tällöin kaikki vielä kauneimmillaan ja jo hieman syksyn tuntua havaittavissa."

Äänestyksen yhteydessä järjestetyssä arvonnassa onnettaren suosikkeja olivat Ann-Marie Helsingistä, Minna Helsingistä ja Terho Kuopiosta. Onnittelut voittajille, jotka saavat Pienen siirtolapuutarhasanaston postitse.

Lämmin kiitos kaikille, jotka äänestyksen yhteydessä esittivät toiveita juttuaiheiksi tuleviin lehtiin sekä antoivat palautetta toimitukselle! Ehdotuksenne ja toiveenne otetaan lehden tekemisessä huomioon. 

Siirtolapuutarha-lehden vuoden 2019 ensimmäinen numero ilmestyy 20.3.2019.

22.1.2019 12:00

Seminaarissa asiantuntijat kertovat haitallisten lajien tunnistamisesta ja torjunnasta sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksesta lajistoon.


Aika: ti 9.4.2019 klo. 11-15

Paikka: Tiedekulma, Yliopistonkatu 4, 00100 Helsinki

Suomen Siirtolapuutarhaliitto on pienpuutarhoille kohdennetun seminaarin yhteistyökumppani. Pääjärjestäjänä toimii Maa- ja metsätalousministeriö.

Helsingissä järjestettävä seminaari lähetetään suorana verkossa Tiedekulman nettisivulla ja taltionti siitä tulee myöhemmin nettiin katsottavaksi.

"Verkostoituminen ja uudenlaisten, koko maata kattavien kanavien käyttöönotto ovat Siirtolapuutarhaliiton edun ja tavoitteiden mukaista" sanoo liiton puheenjohtaja Pertti Laitila. "Olemme iloisia siitä, että voimme olla mukana valtakunnallisesti jakamassa asiantuntevaa tietoa kaikille puutarhureille ." 

Liitteenä seminaarin ohjelma.

Tapahtuma Facebookissa.

18.1.2019 12:00

Porvoon perinteinen siirtolapuutarhayhdistys POPS ry. on liittynyt Suomen Siirtolapuutarhaliiton jäseneksi. Toivotamme uuden jäsenyhdistyksen lämpimästi tervetulleeksi joukkoomme!

POPS ry on tehnyt uutteraa työtä sen eteeen, että myös Porvooseen saataisiin siirtolapuutarha. Viime kesänä seitsemän vuoden sinnikäs odottelu palkittiin, kun Humlebergin kaava sai lainvoiman. Reilut kolme kilometriä Porvoon keskustasta sijaitsevalla tulevalla siirtolapuutarha-alueella on tilaa noin kuudellekymmennelle siirtolapuutarhapalstalle mökkeineen. Alueen omistaa Porvoon kaupunki, joka vuokraa alueen POPS ry:lle edelleen jälleenvuokrattavaksi yhdistyksensä jäsenille. 

Tutustu uuteen jäsenyhdistykseemme ja Porvoon siirtolapuutarhahankkeeseen täällä.

12.1.2019 12:00

Tänäkin vuonna Siirtolapuutarhaliitto järjestää alueellisia kursseja, jotka ovat jäsenetuna ilmaisia kaikille liiton jäsenyhdistysten viljelijöille. Kurssien luennoitsijana toimii lehdestämmekin tuttu Leena Luoto.

Kurssiaiheet ovat sopusoinnussa liiton vuoden teeman Yhdessä luonnollisesti kanssa ja jokainen alue voi valita oman kurssiaiheensa neljästä tarjolla olevasta vaihtoehdosta. Kurssin kesto on noin 3 tuntia.

Kurssisivulle (klikkaa linkkiä) päivitetään tietoa kurssipaikkakunnista, ajankohdista ja aiheista sitä mukaan kun ne saadaan sovittua. Kurssille tulee ilmoittautua ennakkoon, ja kurssisivulta pääsee kurssien ilmoittautumislomakkeille.

Osallistuminen kurssille ei edellytä, että on viljelijä järjestävässä siirtolapuutarhassa tai ko. maantieteellisellä alueella, vaan kaikki kurssit ovat avoimia kaikille jäsenyhdistysten viljelijöille.

KUULUMISIA från koloniträdgårdsförbundet

https://www.siirtolapuutarhaliitto.fi/?x171799=296854