Koloniträdgårdarna som hör till stadens grönområden spelar en stor roll för stadens hållbarhet och trivsel. Koloniträdgårdarna hör till stadens lungor som främjar naturens mångfald i stadsmiljön samt påverkar luftkvaliteten och miljöns koldioxidbalans.
Små miljöinsatser kan få stor effekt, vilket naturen belönar oss för med bättre och mer kvalitativ skörd eller vackert blommande och välmående växter. Betydande miljöinsatser inkluderar plantering av olika buskar och träd på tomten. Förutom sin förmåga att binda stora mängder kol binder dessa växter jorden väl och balanserar markens fuktighet, vilket minskar erosion och risk för översvämning. Blommande växter för markförbättring som klöver, solros, honungsväxt och ringblomma bidrar även till markens näringsbalans och ökar humushalten. En välskött jord och en trädgård med olika växter främjar aktiviteten hos nyttomikrober och viktiga pollinatörer, vilket i sin tur bidrar till mångfald och miljöns välbefinnande. Att ta hand om koloniträdgårdsmiljön innebär också att bekämpa skadliga och invasiva växter.
Återvinning och återföring av värdefulla ämnen till naturen är viktiga miljöinsatser. Genom effektiv och korrekt kompostering kan näringsämnen från växtavfall återföras till naturen.. Genom flisning av grenar och kvistar skapas bra täckmaterial under buskar och träd, vilket främjar naturliga kretslopp och minskar mängden avfall som behöver sorteras och kostnader för bortskaffning. Återvinning av varor är också viktigt för att minska mängden avfall och främja hållbar konsumtion.
Brunakärr koloniträdgård har grundat en miljögrupp som arbetar för att främja hållbar trädgårdsskötsel. Miljögruppen uppmanar alla stugägare i Brunakärr koloniträdgård att delta i gruppens aktiviteter och miljöinsatser. En välmående och hållbar miljö är något vi alla har ansvar för.
Miljögruppeni Brunakärr koloniträdgård har listat ett antal målsättningar för en hållbar koloniträdgård.
komposterar vårt trädgårdsavfall och ser kompost som näringsresurs för våra odlingar
använder endast naturlig jordförbättring och gödsel (t.ex. gräsklipp, material från komposten, stallgödsel, utspädd urin “guldvatten”, biokol)
använder inga kemiska bekämpningsmedel
odlar växter som lockar pollinerare
går, cyklar eller åker kollektivt till koloniträdgården
utnyttjar gråvattnet från disk och tvätt för bevattning. Därför använder vi bara miljömärkta produkter för disk och tvätt.
samlar regnvatten och använder det för bevattning
vattnar med slang eller vattenkanna i stället för vattenspridare
vattnar på morgon eller kväll
undviker plast i trädgården
sorterar vårt avfall
flisar grenar och kvistar på lotten och använder flis som marktäckare eller kompostströ
täckodlar med gräsklipp, halm, flis mm. för att berika och skydda jorden
odlar fruktträd, buskar, perenner och nyttoväxter för att öka biologisk mångfald
bjuder på boplatser för pollinerare, andra insekter och för fåglar (t.ex. gammal död ved, fågelholkar)
Det finns många målsättningar till att uppnå. Vad kan du göra själv?